Kristallnatten 2011

Den 9 november vad som årligen uppmärksammas som kristallnatten demonstrerar vi mot rasism och nazism och för rätten till asyl. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 blev en orgie i våld utfört av nazisternas soldater som inledde utrotningen judar, romer och andra som inte passade in i nazisternas världsbild.

Men först gav nazisterna sig på socialister, kommunister och fackligt aktiva. Arbetarklassens organisationer var de som kunde bjuda motstånd mot nazisterna och var därför de som först måste krossas i blod. Idag står vi inte inför samma hot. Nazistiska organisationer är små och isolerade, de är inte något politiskt hot, men de är våldsamma och ett dödligt hot mot enskilda individer.

De senaste 20 åren har nazisterna mördat över 20 personer. Här i Göteborg såg vi för några år sedan en ökad nazistisk aktivitet, men som gång på gång stoppades av den antirasistiska rörelsen, under ledning av Göteborgs nätverk mot rasism, där Rättvisepartiet Socialisterna ingår. Detta gjorde att nazisterna trycktes tillbaka och försvann från Göteborgs gator.

Rasister och nazister stärks ut den nyliberala politiken och den ekonomiska krisen. Men också av högerpolitikers allt mer rasistiska uttalanden. Som när socialdemokraternas Göran Johansson här i Göteborg sa att ”alla insmugglade flyktingar måste utvisas” eller Folkpartiets krav på språktester, eller moderaternas Sverigekontrakt.

Rättvisepartiet Socialisterna tror inte att nazisterna kommer stoppas av hycklande högerpolitiker eller kulturaktiviteter. Vi är övertygade om att nazisterna måste bekämpas. Kampen mot rasism och nazism startar på skolor, arbetsplatser och bostadsområden och slutar på gatorna.

Rättvisepartiet Socialisterna säger inte en gata, inte ett torg åt nazister och rasister. Ingen plattform åt främlingsfientlighet. När vi uppmärksammar Kristallnatten och nazisternas förintelse går det inte heller att blunda för den svenska och europeiska flyktingpolitiken som idag sänder flyktingar till just destination förintelse.

Idag möter asylsökande en situation som mycket väl kan jämföras med den situation som judarna möttes av vid de europeiska gränserna. Vi står nu inför behovet av att bygga upp en asyl- och antirasistisk massrörelse.

Den antirasistiska rörelse som Rättvisepartiet Socialisterna förespråkar kommer inte bara vara en rörelse som demonstrerar mot nazisternas marscher och blockerar dessa, utan kommer vara en del av en rörelse som också demonstrerar för jobben och välfärden, mot klassklyftor och segregering. Idag har vi ett stort behov av en klassbaserad massrörelse mot högerpolitikens härjningar.

Här är nazister och rasister är arbetarnas största fiende i fråga om jämlikhet, arbetsvillkor, kollektivt höjda löner och facklig organisering. Historien visar att de genom våld är beredda på slå ned dessa typer av förbättringar och krossa all typ av arbetarnas demokratiska organisering.

Byggnads skriver i sin policy mot rasism och högerextremism: ”Det är av central betydelse att denna kamp åter blir en fråga för hela samhället och inte minst för fackföreningsrörelsen.” Men detta måste bli mer än ord på ett papper, fackföreningsrörelsen måste mobilisera på allvar för att stoppa nazisternas marscher som i Stockholm den 10 december.

Nazister och rasister är idag hårt tillbakapressade, de möter motstånd varje gång de dyker upp, som när SDU mötts av 1000 tals antirasister runt om i landet, Göteborg och Malmö som det senaste exemplet. Eller nazistiska SMR som idag inte har någon utåtriktad aktivitet i Göteborgsområdet längre.

Att de är så hår tillbakapressade ökar deras frustration och benägenhet till att ta till våld, nazisterna uppmanar öppet till våldsupptrappning, beväpning och mord. Rättvisepartiet Socialisterna har länge varnat för hotet från de nazistiska organisationernas ökade våld och Expo avslöjar nu också hur nazisterna regelmässigt beväpnar sig.

Som Rättvisepartiet Socialisterna tidigare påpekat så är nazisternas våld riktat mot alla. Det kan inte minst medlemmar i RS intyga som flera gånger brutalt attackerats av nazister.

Vad som kan stoppa nazisterna är att visa vilket motstånd som finns emot dem. Att arbetarklassen mobiliseras för att stoppa deras aktiviteter och möten, samtidigt med aktiv kamp mot högerpolitik och kapitalistisk kris – för jobb, vård, utbildning och bostäder för alla.

Fackföreningsrörelsen borde agera efter parollen ”ingen plattform åt nazisterna”. Nazisterna vill splittra den gemensamma kamp som behövs mot högerpolitiken.

Det är också just på grund av arbetarklassens passivitet som rasisterna i SD inte möter ett massivare motstånd. Hade arbetarrörelsen visat vägen hade massaktioner mot rasisterna kunna stoppa dem. Det är viktigt att bekämpa nazisterna men också att stoppa det arbetarfientliga, rasistiska högerpartiet sverigedemokraterna var än de dyker upp. Rasister och nazister parasiterar på det missnöje som finns med högerpolitiken och den ekonomiska krisens verkningar.

Men de har inga svar på de frågor som arbetarklassen idag reser. Hur ska vi försvara jobben och stoppa lönesänkningarna. Det är bara socialister som med ett kampprogram har svaret på de frågor som arbetare idag stå inför.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s