Pantrarna tar kamp för förorten

Ett ideologiskt krig riktas dagligen mot arbetarklassen, våra förorter och arbetarområden. Ungas levnadssituation försämras successivt.
Men en motreaktion är född med Pantrarna – för upprustning av förorten.
Föreningen Pantrarna föddes ur motståndet mot nedskärningar och ökade klassklyftor i Biskopsgården.

20111031-223117.jpg

Pantrarna har nu återigen visat tänderna mot politiker och tjänstemän och visat att man menar allvar med sina krav.
Förra veckans demonstration blev den största samlingen för Pantrarna med över 200 demonstranter som ockuperade SDN-mötet och lyckades på så vis ändra dagordningen på politikernas möte och få nya löften om en lokal för fritidsgård.
Pantrarna arbetar aktivt för att förändra förorten och sin levnadssituation.
Intresset för Pantrarna ökar hela tiden, det viktigaste intresset är att ungdomar i förorten i allt större grad söker sig till Pantrarna, men även intresset hos media ökar.
Första kravet har varit en fritidsgård i Biskopsgården och det har efter lång kamp gett utdelning, en än så länge bara med löften.

– Det kommer dock att vara svårt för politikerna att strunta i sina löften nu då ett filmteam börjat följa Pantrarna för att spela in en dokumentär om vår kamp i förorten, säger Denny Jovanovic.

Producenterna bakom dokumentären är Leo Palmestål och Anders Rundberg som nu följer Pantrarnas möten, manifestationer och aktiviteter. De blev intresserade av Pantrarnas kamp och dess förmåga att engagera förortens unga.

Drivkraften bakom Pantrarna är övertygelsen om möjligheterna att förändra sin egen situation till det bättre.
Inspirationen hämtas från den socialistiska svarta rörelsen i USA med Svarta Pantrar – för självförsvar.
Nu kopplar de samman sin kamp med de svartas kamp på 60-70 talet genom föreläsningar och politisk utbildning genom studiecirklar.
Därför kommer de möten och föreläsningar som kommer arrangeras i april och maj bli ett stort projekt. Då kommer grundaren och ordföranden i USA under 60-70 talet Bobby Seale, att komma på besök.

– Vi vill genom att ta hit Bobby Seale koppla samman vår kamp idag med den historiska kamp arbetare och fattiga fått föra för att förvara sig mot rasism och diskriminering, säger Murat Solmaz

Pantrarna – för upprustning av förorten har sedan de bildades i februari av ett 20 tal personer nu genom sina aktioner etablerat Pantrarna bland hundratals, framförallt unga invandrarungdomar.
Man har ökat engagemanget och förståelsen hos ungdomarna och skapat en politisk medvetenhet. Man ser nu sammanhanget på ett annat sätt.

Klassklyftorna ökar snabbt. Skillnaderna mellan rika och fattiga har aldrig varit så stora som de är idag. I början av 80-talet tjänade de bäst betalda direktörerna nio gånger en arbetarlön. 2007 hade skillnaderna ökat till ofattbara 56 arbetarlöner på en direktörslön och löneskillnaderna fortsätter att växa.

I överklassområdet Hovås har inkomsterna ökat dubbelt så snabbt än i övriga Göteborg.
I denna oas av mångmiljonvillor liknar hemmen slott tagna ur vilken barnsaga som helst om prinsar och prinsessor. Här bor nästan uteslutande en etnisk svensk befolkning.

Jämför man Hammarkullen med Hovås där omkring 80 procent av befolkningen är utlandsfödd har istället socialbidragen fördubblats sedan början på 90 talet och medelinkomsten stått still. Där är husen istället slitna gråa höghus.

Klassamhället har en stor påverkan på våra liv. I Hovås lever man 9 år längre än i Hjällbo.

Det är med frustration mot detta samhälle som Pantrarnas kamp växer fram. Samhället slits isär av de som har allt och de som får skrapa smulorna från de rikas bord.
Makten har förskjutits allt längre bort från invånarna. Pantrarna tänker ta makten tillbaka till folket.

Kristofer Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.