Gatufest mot islamiska diktaturen

I fredags protesterade flera hundra iranier i Göteborg på ett annorlunda sätt mot den islamiska regimen. Gustaf Adolfs torg förvandlades under några timmar till ett utomhus disco och dess kullerstenarna till dansgolv.

20111017-195047.jpg

– I Iran har regimen speciella poliser för att se till att befolkningen inte bryter mot ”de islamiska lagarna”. Du får inte dricka alkohol, dansa eller ha fel kläder. Vad passar då inte bättre än att visa vårt motstånd än att festa mot regimen, säger Mehdi Sheikhnajdi organisatör av protesten och ordförande för Misstro oss inte.

20111017-195134.jpg

För att hålla värmen tändes eldar man samlades runt mellan danserna och artisterna. Aktionen utlystes av Misstro oss inte. Den grupp asylsökande och papperslösa politiska flyktingar som gjort sig kända för den uppmärksammade hungerstrejken i centrala Göteborg tidigare i år.

20111017-194858.jpg

Av de 89 flyktingarna har 11 tack vare kampen fått uppehållstillstånd. Men på fyra månader har man inte hört något från Migrationsverket och 5 ur gruppen har fått avslag.

20111017-195333.jpg

Kampen för iranska flyktingars rätt till asyl trappas därför upp. Gruppen Misstro oss inte har genom sina aktioner och hungerstrejk gjort sig kända över hela landet och internationellt. För en månad sedan genomförde de aktionen 1000 ljus för frihet.

För Mehdis egen del är det inte bara rädslan att utvisas han brottas med. Utan i Göteborg har han vid fem tillfällen hotats av iranska regimens agenter som ringt och hotat honom i telefon.

Att Iran är det land i världen som satsar mest på att kartlägga oppositionella i exil visar att hoten måste tas på allvar.

Mehdi berättar för Offensiv att hans pappa hemma i Iran hämtats in till förhör för Mehdis kamp mot iranska regimen i exil. Detta betonar faran för hans liv och Migrationsverket borde omedelbart bevilja honom asyl.

För många i Misstro oss inte är situationen jobbig med den utdragna processen. För majoriteten har inte fått något svar från Migrationsverket som drar ut på tiden.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver nu att Mehdi och de andra i gruppen omgående beviljas asyl.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s