Blodig strid för fackliga rättigheter

Strejkande gruvarbetare i Indonesien i provinsen Papua blev förra veckan brutalt attackerad av polis då de försökt stoppa inhyrd personal att ta sig upp till gruvan.

I samband med att arbetarna försökt stoppa strejkbrytarna valde polis att skjuta rakt in i den stora folkmassan. Det som polis senare valde att beskriva som ”ren anarki” slutade med att en person miste livet och att ytterligare sex skadades allvarligt.

Det är på en av världens största guld- och koppargruvor som strejken med krav på höjda löner har pågått sedan 15 september i år. Kampen har involverat över 8000 av de 23 000 anställda på det amerikanskägda företaget Freeport McMoran. Strejken är av stor vikt då rapporter visat att gruvarbetarna i Papua tjänar minst av alla anställda inom Freeportkoncernen i världen. Föga förvånande är det knappast att Freeport McMorans talesman, Eric Kinneberg i ett öppet mail uttrycker att:

– Vi är besvikna över hur fackligt anställda valt att genomföra en illegal arbetsnedläggelse.

I den amerikanska tidningen Seattle Pi beskrivs det även hur Freeport McMoran ”arbetat med att komma fram med kollektivavtal som båda parter är nöjda med”.

Fackligt anslutna möts av en extrem repression från både stat och arbetsgivare. Hemsidan ‘Fackliga rättigheter nu!’ ett samarbete mellan LO och TCO, beskriver att “grundläggande fackliga rättigheter är så kringskurna [i Indonesien] att man inte kan säga att de är säkrade i lagstiftningen.” Idag måste facket ha mer än hälften av de anställda på ett företag bakom sig för att i över huvud taget registrera en fackförening, och om detta blir verklighet måste fackföreningen hålla regeringen informerad om vilka som ingår i styrelsen.

Ett tydligt exempel på den repression som arbetare i Indonesien utsätts för visade sig på palmoljeföretaget Musim Mas i Pelalawan på ön Sumutra. Arbetare på Musim Mas valde 2004 att bilda en fackförening då företaget inte uppfyllde den nivå som staten satt för minimilön. Ett år senare valde arbetarna att gå ut i strejk för sina rättigheter och det var i samband med detta som ledningen valde att sätta in strejkbrytare. I en hänsynslös attack körde strejkbrytarnas lastbilar rakt in i folkhopen.

Arbetarnas reaktion mot de maffialiknande metoderna som företaget använde sig av var att riva ner grindarna till fabriken. Företagets ledning anmälde händelsen, då de menade att deras egendom skadats. Detta ledde till att sex stycken fackliga ledare åtaldes och dömdes till flera års fängelse. Företagets respons på strejken blev att avskeda 701 fackligt anslutna och vräka dem från deras bostäder, detta genom tungt beväpnad polis och militär.

Antifackliga lagar som inträttades under Haji Mohammed Suhartos diktatur finns fortfarande kvar i Indonesien. Suharto styrde de fackliga organisationerna med en järnhand och detta slog oerhört hårt mot arbetarrörelsen. Upp till en halv miljon arbetare och fackligt organiserade mördades under 1960-talet. Västmakterna med USA och Storbritannien i spetsen, med hjälp av CIA hjälpte diktaturen genom att ge ut dödslistor till militären, detta för att kunna leta upp politiska meningsmotståndare till regimen.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) menar att fackföreningarna i Indonesien behöver gå in med offensiven för att besvara de attacker som staten och dess repressiva verkyg polis och militär står för. En vald socialistisk ledning som tillsammans med sina medlemmar tar gemensam kamp är av stor vikt då de på allvar kan utmana arbetsgivarens diktatur. I det stora hela bör arbetarklassens kamp mot statens och arbetsgivarens attacker kopplas samman med kampen mot kapitalismen.

Likt oljearbetarnas kamp i Kazakstan har kampen i Indonesien mött ett fruktansvärt förtryck från regimen. Kampen i Kazakstan har nu kommit upp på agendan då två kazakiska arbetar och medborgarrättsaktivister reser runt i Europa och uppmärksammar strejken. Detta kommer med all säkerhet höja medvetenheten om fackligt stödarbete och vikten av internationell solidaritet med kämpande världen över.

Linnéa Wallberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s