S, V och MP raserar Angereds framtid

Under den föregående veckan hölls ett dialogmöte mellan politiker och boende i Angered. Lärare, föräldrar och elever kom på mötet med fokus på skolans framtid i området. Mötet arrangerades av Nätverket för Angereds kommunala skolor och nätverket Angered Dialog.

 

Representanterna från de styrande Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var lika eniga om att det inte är och aldrig varit frågan om några nedskärningar på skolan, utan bara en budgetanpassning.
– Vi kan ju inte överskrida våra tillgångar, då blir det ju som i Grekland och så vill vi ju inte ha det, sa Ali Moeeni Taghavis från Socialdemokraterna.

– Det är ju inte det grekiska folket som levt över sina tillgångar som skapat den kris vi ser i Grekland och andra euroländer idag. Det är bankirer, börshajar och det europeiska politiska etablissemanget som skapat krisen, som nu tvingas betalas av folket. Och jag skulle vilja säga att det borde bli mer som Grekland, att vi borde också gå ut på gatorna, i generalstrejker och i protester och säga vi betalar inte eran kris, sa Kristofer Lundberg från Rättvisepartie Socialisterna.

”Vi sitter alla i samma båt” var Ali Moeeni Taghavis (S) försvar till den nedmontering som sker av vår stadsdels skolor. ”Det är bara så att skolans kostym är lite för stor och behöver sys om”. Båda liknelserna kände många som en ren provokation och möttes av suckningar och svar om hur less man vara på att höra dessa argument.

Att politikerna i Stadsdelsnämnden inte alls sitter i samma båt som oss står klart. Många hade färskt i minnet siffrorna som kom ut i våras då våra fritidspolitiker åkte på spa för att diskutera skolan. Notan hamnade på över 69 000.

– Ni sitter inte i samma båt som oss, ni sitter i samma båt som era kollegor i stadsfullmäktige och riksdag, sa Kristofer Lundberg, förälder och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

– Det är inte skolans kostym som är för stor, utan Angereds skolor som är anorektiska, sa en annan förälder. Hon fortsatte med argument och uppmaning till att politikerna måste satsa oss ur den här krisen, inte spara oss ur den.

Att det är drygt ett år sedan valet märktes, då tonläget var helt annorlunda denna kväll och de behövde inte fiska röster.

-Tjata, tjata, tjata var miljöpartiets Hilevi Werring svar på en förälders fråga hur han skulle gå till väga med sitt barn som hade behov av extra hjälp.

-Nu är det så att vi inte bara kan gå till kommunfullmäktige med en påse och säga, vi behöver mer pengar, var Yvonne Palm V:s svar på Lundbergs uppmaning att kräva mer pengar från Göteborg Stad, som i sin tur måste kräva mer pengar från staten.

Samtidigt avfärdade vänsterpartiets Yvonne Palm Lärarförbundets siffror skarpt gällande hur elevpengen var fördelad, som sen visade sig komma från Stadsdelsförvaltningens tjänstemän.

Sen kan man också fråga sig vilka siffror man ska förhålla sig till då politiker och tjänstemän kommer med helt olika uppgifter. På de informationsmöten som varit så här långt med tjänstemännen har de uppgett att det har varit en elevflykt på 300 elever, samtidigt påstod politikerna att över 1000 elever försvunnit.

Att politikerna kände sig pressade och därmed kastar ur sig nästan vad som helst kan vara en orsak. Att de inte själva har koll på läget kan vara en annan. Det enda politikerna gjorde rätt i förra veckan, var att komma till mötet och avslöja sig själva och sitt partis politik, för det var precis vad de gjorde.

Samtidigt som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är med och driver igenom borgarnas politik, med en nedmontering av våra skolor och samtidigt blundar då elever flyr till friskolor med våra skattepengar med sig, så tar Rättvisepartiet Socialisterna kampen mot just denna politik. På gator och förortstorg fyller vi protestlistor, vi går på möten och argumenterar emot politikerna, samt organiserar de som vill kämpa.

Johannes Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s