Vinstjakt berövar barn skola

Den nystartade friskolan Fredens skola i Kortedala riskerar nu att stängas, efter endast fyra veckor. Detta i kölvattnet av att Skolinspektionen beskrivit verksamheten som kaosartad.

Kritiken mot friskolan har varit allt annat än mild. Lärare och elever har berättat om hur det förekommit fysisk och verbal misshandel.

Göteborgs Posten har rapporterat om hur anställda beodrats att jobba extra på fritidshemmet, som skolan i fråga varken har tillstånd eller bidrag till att bedriva. Detta har resulterat i att det blir allt tyngre arbetsdagar för de anställda och att kontakten med elever och föräldrar prioriterats bort.

Skolan har idag blivit en öppen marknad för företag och kapitalister. Siffror från 2010 visar att det bara i Göteborgsregionen finns upp till 25 bolag som bedriver gymnasier och grundskolor (GP 30/6-10). Sveriges kommuner betalar årligen 22 miljarder kronor till friskolor, detta samtidigt som friskolorna bara i Göteborg förra året hade en vinst på 1 miljard kronor, där mångt och mycket går rakt ner i aktieägarnas fickor.

Rättvisepartiet Socialisterna beskriver friskolor som “en skattefinansierad miljardindustri med stora brister.” (Offensiv 938) Rapporter bekräftar argumentet, då lärartätheten och antalet behöriga lärare är lägre på friskolor än på kommunala. Skolinspektionens generaldirektör, Ann-Marie Begler har även uttalat sig om att man idag inte kan granska friskolorna på samma sätt som en kommunal.

RS menar att skola och utbildning inte är en handelsvara och att det som krävs är en upprustning av den kommunala skolan. Attackerna får inte stå obesvarade, det som krävs är kamp underifrån, där lärare, elever och föräldrar sätter ner foten och kräver en förändring. Bara i Göteborg har Socialdemokraterna i år genomfört nedskärningar på nära en kvarts miljard kronor. Detta medan kapitalister och högerpolitiker skryter om en välfungerande friskola, samma friskolor som roffar åt sig de sista pengarna från en redan slaktad offentlig sektor.

Internationella exempel på att kamp lönar sig är Chiles studenter och elever, som tagit kamp för upprustningen av skolan, gratis utbildning och mot kapitalismens privatiseringar av utbildningssystemet. Denna protest har utvecklats till att utmana hela det nyliberala systemet, där krav förts fram om kopparindustrins förstatligande. Rättvisepartiet Socialisterna understryker vikten av att förstatligandet sker under arbetarklassens demokratiska kontroll och styre. Chiles arbetare och unga har visat att det som krävs bara är en gnista, för att kampen mot högerns härjningar och privatiseringar även kan komma till Sverige.

Linnéa Wallberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s