Öppet brev till Göteborgs vänster och sociala rörelser

För en antirasistisk enhetsfront den 9 november

Förra året såg vi olyckligtvis två antinazistiska demonstrationer i samband med Kristallnatten. Rättvisepartiet Socialisterna anser detta som olyckligt även om det förra året var oundvikligt. RS vill därför nu i god tid inför 9 november föreslå en antifascistisk enhetsfront mellan de två antirasistiska nätverken GNMR och GMR.

Att det finns en politisk skillnad mellan de två antirasistiska nätverken GNMR och GMR i frågan om taktik gentemot fascister och organiserade rasister är vi överens om. Men då det den 9 november inte är frågan om att blockera någon marschväg för nazister bör en överenskommelse inte vara omöjlig.

Det finns ingen anledning att det en dag som den 9 november där minnet av kristallnatten manifesteras att det ska ske två demonstrationer i Göteborg. En gemensam större demonstration bör istället organiseras.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att om ett samarbete ska vara möjligt måste alla ingående organisationer spelar med öppna kort.
För att nå en situation där de två nätverken kan lita på varandra måste frågor där nätverken skiljer sig åt erkännas och respekteras.
Ett gemensamt möte borde organiseras där paroller, tid, plats och talarlista tas fram gemensamt och där alla åsikter har möjlighet att föras fram.

Rättvisepartiet Socialisterna står som tidigare för enighet i arbetarrörelsen mot rasism och högerpolitik. En dag att minnas förintelsen bör också sammankopplas till dagens protester som försöker hindra att människor riskeras att utvisas till destination förintelse.
Idag är den mest brännande antirasistiska frågan kampen mot den statliga rasismen, kampen för rätten till asyl. Asylrätten är också den enskilt största frågan som mobiliserat flest under året.

Därför bör inte 9 november begränsas till GNMR och GMR utan också samorganiseras med Aktion mot deportation och Asylrörelsen och lyfta fram rätten till asyl. Rättvisepartiet Socialisterna som är en del av GNMR kommer förespråka den linjen i nätverket.
Tidigare i år såg vi ett av de grövsta attackerna på den skandinaviska arbetarrörelsen i modern tid med Breiviks massaker på Utöja.
Massaker skedde efter att rasismen legitimerats. I Sverige förkroppsligas Breiviks manifest av SD. Att bekämpa rasism och terrorism idag är därför högst aktuellt.

Allvaret i situationen är ytterligare ett argument för att hålla en gemensam antifascistisk protest i Göteborg den 9 november.

RS Göteborgs AU

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s