Hazarsolidaritet

Stefan Bergs tal på demonstrationen mot folkmordet på hazarer, i Göteborg den 1 oktober.

Vi är här idag för att uppmärksamma massakern på de 30 hazarer som dödats av gränspolisen i den pakistanska staden Quetta, nära gränsen till Afghanistan. Hazarerna är en förföljd minoritet som inte lämnas ifred av myndigheterna i vare sig Pakistan, Afhanistan eller Iran där de är boende. Den senaste månaden  har över 100 hazarer mördats i riktade mord.

Men dessa mord och andra övergrepp har inte gått obemärkt förbi. Stora demonstrationer och strejker, där affärer har stängt i protest mot våldet, har ägt rum på flera orter, inte bara i Quetta.

Den 20 september dödades 26 personer i Mastung söder om Quetta. 22 av dem var hazarer och det hazariska samhället tog genast till gatan i protester.

Demonstrationerna har riktat sig mot regionalregeringen med krav på att man måste erbjuda säkerhet åt alla medborgare oavsett etnisk tillhörighet. Hundratals kvinnor som demonstrerade i en hazarisk stadsdel skanderade talkörer mot regeringen: Vad är vårt brott, vad är det vi straffas för?

Förtrycket av minoriteter äger rum världen över, och den situation som miljoner hazarer tvingas leva under är inte unik utan delas av människor över hela världen, som förtrycks på grund av sin etiska tillhörighet, sin religion, eller sina politiska åsikter.

För att bekämpa det här förtrycket så måste man gå samman, man måste se vilka de verkliga fienderna är och vilka det är som står för förtrycket. Hazarerna lever, precis som kurder i Iran, Irak och Turkiet, precis som palestinier på mark ochuperad av Israel och precis som tamiler på Sri Lanka, utan samma möjlighet att styra sina egna liv som majoritetsbefolkningen.

Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är grannen, arbetskamraten eller mannen eller kvinnan i butiken där man handlar som är fienden – det är politikerna och regeringarna som står bakom förtrycket, som står bakom det våld som riktas mot olika minoriteter världen över.

Lösningen på problemet, och ett steg mot frihet är att enas över just dessa gränser som vi lär oss är viktigare än allt – att enas över etniska linjer, över religiös övertygelse och se till våra gemensamma intressen. Det är arbetare och fattiga världen över som får betala priset för att kapitalister och politiker ska leva gott, och många gånger så får vi betala med vårt blod.

Men gå vi samman så kan vi uträtta underverk, precis som vi har sett ske i revolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern. Massorna i Tunisien och Egypten har störtat diktaturer. I Syrien, Jemen och Lybien kämpar folket mot förtryck som har kvävt dem under årtionden, och när folket enat reser sig så darrar de som sitter vid makten.

Att det hålls solidaritetsmanifestationer idag, samtidigt som man demonstrerar i Quetta är otroligt viktigt.  Kraven måste ställas internationellt, och inte bara av den hazariska minoritet som drabbas. Vi kräver ett stopp på dödandet i Pakistan, i Afghanistan och i Iran.

Men vi kräver också ett stopp på den svenska regeringens utfärdande av dödsstraff genom sin utvisningspolitik. Vi kräver att Sverige slutar stödja kriget i Afghanistan med svensk truppnärvaro och vi kräver ett stopp på svensk vapenexport till regimer som med våld förtrycker befolkningen.

Vi utvisar hellre utvinsningsminister Tobias Billström till Kabul, än att vi tysta ser på när man fängslat och utvisar förföljda flyktingar som Ahmad Azizi.

Vi stödjer alla initiativ till gemensam kamp mot politikerna som dikterar denna politik – internationell solidaritet med hazarerna och gemensam kamp över kapitalismens gränser!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s