Solidaritet med hazarerna

Idag samlades ett 70-tal personer vid Johannastatyn för att visa sin solidaritet med de hazarer som har blivit förföljda och mördats i Afghanistan.

Talare på demonstrationen var Masoomeh Adelzadeh, som berättade om hazarernas situation i Afghanistan, Pakistan och Iran. Masoomeh talade hur hazarerna behandlas.

– I Pakistan säger man att vi ska åka hem till Afghanistan, i Afghanistan säger de att vi inte är äkta  afghaner och i Sverige fängslas vi på förvar och skickas tillbaka till den förföljelse vi flytt från.

På talarlistan hade vi Stefan Berg, ordförande för RS Göteborg. Han pratade om att hazarer förföljs av ett stort förtryck i Afghanistan, men även Pakistan och Iran. Han berättade även om Sveriges vapenexport och stöd till USA:s krig i Afghanistan.

– Vi måste enas över etniska linjer, över religiös övertygelse och se till våra gemensamma intressen. Det är arbetare och fattiga världen över som får betala priset för att kapitalister och politiker ska leva gott, och många gånger får vi betala med vårt blod.

Nästa på talarlistan var Hamid Najafi, som kom in på hazarernas mänskliga rättigheter och flera försök att tysta deras politiska åsikter. Han påpekade att vi stod här idag för att visa vårt stöd till de familjer och människor som förlorat sina liv i Afghanistan.

Under hela demonstrationen ropades slagord: “Stop, stop killing hazaras” och “We want protection”.

Offensiv intervjuade Masoomeh Adelzadeh efter demonstrationen.

Vad handlar demonstrationen om idag?
– Vi står här idag för att visa solidaritet med de människor som förlorat sitt liv i Afghanistan och för att ta kamp mot den korruption och det förtryck som finns i Afghanistan, men också Pakistan och Irak. Och för att uppmuntra alla att ta del av vår demonstration den 3 oktober i Stockholm för att protestera mot den pakistanska staten.

Vad anser du om Sveriges flyktingpolitik, i och med blockaden som var förra veckan, där flera afghanska män skulle utvisas tillbaka till Afghanistan?
– Jag tycker att det är ett brott mot mänskliga rättigheter, att Sverige nekar människor som flyr under hårda diktaturer och vill bara skaffa sig ett bra liv här i Sverige, men att de behandlas som brottslingar och sätts in på förvar och blir nerdrogade är helt omänskligt. Därför är det vår uppgift ta kamp mot de här brottsliga aktioner som Sverige genomför.

Vad är nästa steg för er nu?
– Nästa steg för oss är att ena samman allihopa och ta gemensam kamp. Att det inte längre går att undvika människors mänskliga rättigheter. Och så mobiliserar vi för Stockholm nu för att kunna samla ihop nog många till vår demonstration.

Rättvisepartiet Socialisterna visar full solidaritet med hazarerna och deras kamp mot den hårda diktatur och det förtryck de utsätts för. Nu gäller det att vi står enade och tar gemensam kamp!

Denny Jovanovic

Följ länken för att läsa om fler internationella protester
Hazarapeople

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s