Gothia Cup tar politisk ställning mot Västsahara

Västsahara FC, med unga spelare från västsahariska flyktingläger, nekades att bära sin fana på invigningen av Gothia Cup. Arrangörer tog beslutet efter påtryckningar från ockupationsmakten Marocco. Västsahara har varit ockuperat av Marocko sedan 1975.

Då de nekades den rätt som andra lag har valde de att avstå från invigningssermonin. Gothia Cup:s ledning förvägrade således barnen denna upplevelse.
Att Gothia Cup arrangörerna springer ockupationsmaktens ärenden är en skandal.

Världens största fotbollskupp för ungdomar, Gothia Cup, ska vara en mötesplats för ungdomar världen över, där de kan mötas med respekt. Men med Gothia Cups beslut tar man ställning i en politisk konflikt för en occupationsmakt.

Laget fick strax innan invigningen ska börja veta att de inte fick lov att delta på lika villkor som andra lag i paraden.

Enligt Göteborgs-Posten idag säger säger turneringsledaren Lena Rönnefors att ”Efter att turnéledningen fått signaler om att bland annat det marockanska laget kände sig provocerade av flaggorna, ändrade de sitt beslut om att tillåta dem vid marschen.” Det var knappast barnen i Marockos lag som kände sig provocerade.

Tror någon att Israels flagga skulle nekas för att palestinier och andra upplever den som provocerande, eller USA:s flagga som för så många upplevs som provocerande? Nä, Gothia Cup har tagit en politisk ställning för ockupationsmakten Marocco och på så sätt förvägrat barnen att delta i turneringen på lika villkor.

Lena Rönnefors erkänner senare att hon ”lovade för någon månad sedan att laget skulle få bära den egna flaggan” något de sedan drog tillbaka. Sedan försöker hon försvara beslutet med att ” Gothia Cup-invigningen är en grej för alla. Det går inte att rätta sig efter ett lag om flera andra känner sig obekväma”.

Men det är precis det som turneringens ledning gjort. Barnen från Västsahara nekas det alla andra fick och Gothia kupp rättar sig efter Maroccos politiska intressen.

Rättvisepartiet Socialisterna följer uppmaningen från bland annat Afrikagrupperna och uppmuntrar alla att visa solidaritet med barnen från Västsahara.

Följ deras matcher under turneringen. Visa den solidaritet som de nekats av Gothia Cup. Imorgon onsdag spelar de kl. 09.40 på Bergsjövallen 3.

Kristofer Lundberg

GP

Annonser

En reaktion på ”Gothia Cup tar politisk ställning mot Västsahara

  1. Jebudidha Nolan

    BK Häcken ute och klantar till sig igen. Tänk att tjäna så mycket pengar på barnidrott att de kan bedriva elitverksamhet.

    Osmakligt är bara förnamnet.

    Nyligen krävde de att Gbg’s kommun, som redan plöjt ned alltför mycket pengar i Ullevi, skulle restaurera deras arena också. Herregud, hur många elitarenor ska Göteborg ha? En för varje lag? Då blir det inte mycket pengar över till annat… Nä, införliva BK Häcken på Gamla Ullevi tillsammans med övriga elitlag – annars får de minsann nöja sig med Rambergsvallen i nuvarande utformning. Vi lönearbetande skattebetalare vill inte lägga ut mer pengar på fotbollen i stan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.