Nej till militär i Göteborgs skärgård

Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till militär i Göteborgs skärgård. Vi säger nej till den NATO-anpassning som sker där svensk militär nu inte bara är stridande i Afghanistan utan även i Libyen. Bakgrunden till Försvarsmaktens ansökan om utökad närvaro i skärgården handlar om att kunna anpassa sig allt mer till Nato.

20110616-115703.jpg
Militären har önskat att få öka sin närvaro i skärgården och beviljats detta av Länsstyrelsen. 20 skjutdagar och 100 000 skott går till 115 skjutdagar, rätt till att avlossa 1,3 miljoner skott per år. Militären ska också få öka användande av robotar, sprängningar och handgranater. Dessutom ska även skärgården kunna upplåtas till internationell styrka på området, enligt beslutet som omfattar Galterö, Stora Stårholmen, Känsö, Lilla och Stora Rävholmen, Känsö Fjärskär och Knappen.

Mer exakt innebär Länsstyrelsens beslut rätten för militären att avlossa 1,325 miljoner finkalibriga skott, 11 500 grovkalibriga plus 1 725 handgranater, sprängladdningar och robotar med mera. Dessutom ska dessa gränser få överskridas vid stora svenska eller internationella övningar. Snart kan vi alltså få se stora internationella övningar med NATO och andra utländska styrkor i Göteborgs skärgård om detta inte stoppas. Resultatet av detta genererar stora mängder bly, järn etc i havet med negativ miljöpåverkan.

Beslutet från Länsstyrelsen som överklagats kan få förödande konsekvenser för såväl miljön som livet i skärgården om det inte stoppas. För vanligt folk innebär detta begränsad användning av skärgården. Detta kommer påverka båttrafik, fiske, bad, osv. Det innebär en kraftig miljöpåvekan där människor och djur kommer påverkas av tungmetaller. För boenden kommer det innebära stress och annan inverkan pga buller, detta gäller även djurlivet. Det resulterar också i att fårskötseln inte längre kan bedrivas ute på öarna. För miljön innebär det en katastrof med skrot i havet från ammunitionen.

Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till militär i Skärgården. Rivs inte beslutet upp förvandlas skärgården till ett skjutfält och stridszon för såväl svensk som utländsk militär vilket stör naturlivet, fåglarnas häckande och miljön.

Detta är en del i den militarisering som sker. Tidigare har vi sett hur omkring 1 000 soldater från 30 länder och cirka 60 flygplan medverka i internationella övningar i Norrbotten under Natos befäl som ”Loyal Arrow”, en internationell flygövning där syftet var att öva Nato Responce Force, som är Natos snabbinsatsstyrka. Detta övningar skapade förutsättningen för svensk militär att anpassa sig till Nato och möjliggjorde insatsen i Libyen.

Sedan 2007 kan Sverige inte tala om att vara alliansfritt eller neutralt. Högerregeringen har dragit in Sverige i krig, detta måste bekämpas. De enda som har styrkan att göra det är den framväxande opinionen underifrån. Motståndet till krig och imperialism kunde ses i de massdemonstrationer som samlade 10 000 tals mot USAs invasion av Irak. Dessa traditioner måste nu återupptas.

Kristofer Lundberg

– Stoppa militariseringen av Göteborgs skärgård.
– Inget svenskt deltagande i EU:s armé och Natos militärallians.
– Ta hem svenska trupper från Afghanistan.
– Ta hem JAS från Libyen
– Militarismens miljarder till global industriomställning till klimatvänlig produktion och livsmedelsproduktion mot världsfattigdomen.
– Global kamp mot imperialismens krig och miljöförstörelse – För en socialistisk värld

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.