Demonstration mot utvisningen av Marziye Kamangar

För ett år sedan uppmärksammades världen om den islamiska republiken Irans brutala skenrättegång mot fem politiska fångar som dömdes till döden efter att ha avtjänat flera år i det ökända Evinfängelset i Teheran.
En av de avrättade var den välkände läraren och socialisten Farzad Kamangar. Farzad dömdes tillsammans med Ali Heidarian, Farhad Vakili och Shirin Almhouli till döden efter en rättegång som varade i tio minuter.

Idag sitter Farzads syster Marziye Kamangar i Märstas flyktingförvar utanför Stockholm i väntan på utvisning till Iran.
Att Marziye fruktar sitt liv är förståligt. På bara några år har hon förlorat 15 familjemedlemmar i kampen mot regimen, däribland sin far och två farbröder.

Marzie är också likt sin bror var medlem i den kommunistiska motståndsrörelsen Komala. Flera av partiets medlemmar har avrättats de senaste åren. Trots detta tänker svenska myndigheter utvisa Marzie tillbaka till den islamiska diktaturen i Iran.

20110611-205401.jpg

Mot detta samlades idag 130 personer på ett protestmöte i Brunnsparken på initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna och iranska flyktingar.

Kristofer Lundberg var konferencier bland talarna fanns Reza Yakehzare, Manije Ghasemi, Mahnaz Kamangar, Samad, Marjan Banai, Firuz Azeri, Hussein Sahli, Ali Reza, Tofigh Mahammadi, Karim Nouri, Hanna Tellholt och avrundades sedan av Mehdi Sheikh Nejdi.

Längre artikel inom kort

2 reaktioner på ”Demonstration mot utvisningen av Marziye Kamangar

 1. Jörgen Jensen

  Att vårt stöd från RS är viktigare än någonsin visar sig nu!

  JAG citerar TT-AFP 13/6 2011

  ”HUNGERSTREJKANDE FÅNGE DÖD”

  Den iranske oppositionelle journalisten Reza Hoda Saber, som inledde en hungerstrejk i Evin-fängelset den 2 juni, har dött av en hjärtattack, rapporterade iransk opposition i går. Senare rapporterades om sammanstötningar mellan protesterande och säkerhetspolis i Theran på tvåårsdagen av det kritiserade presidentvalet 2009″

  Och till detta inferno vill Sveriges regering utvisa gömda flyktingar!

  Jag har sagt det förut och säger det igen: Gör som RS medlemmar och stöd, hjälp eller göm dessa flyktingar tills regeringens ledamöter inser, eller slutar att förneka det orimliga i att utvisa mäniskor till i bästa fall en fängelsevistelse på obestämd tid, i sämsta fall till DÖDEN, med hälsning från Sverige!

  Ingen ska någonsin, någonstans kunna hungerstrejka sig till döds! ”Våra” iranier som hungerstrejkande i Göteborg tvingades avbryta i tid, även om vissa fått mycket svåra efterverkningar.

  Jörgen Jensen RS Biskopsgården

 2. Pingback: Demonstration mot utvisningen av Marziye Kamangar « Misstro Oss Inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.