Demonstration för asyl och möte i riksdagen

Strax över 100 personer demonstrerade idag utanför riksdagen på Mynttorget. 60 av dem iranska flyktingar från Göteborg som efter demonstrationen hade möte med Vänsterpartiets ansvariga i flyktingfrågor.Demonstrationen organiserades av Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och journalisten Kurdo Baksi. Bland talarna fanns en rad företrädare för iranska flyktingars riksorganisation, iranska flyktingars riksförbund och Iranska Asylcentrum, såväl som flyktingar.

Elise Salay från Kongo talade på manifestationen.

– De vill utvisa mig till Kongo där våldtäkter används som en del förtrycket. Jag är politiskt aktiv mot regimen i Kongo men Migrationsverket vill låsa in mig i förvar, sa Elise Salay.

20110601-202204.jpg

Mehdi Sheikh Najdi, de hungerstrejkandes talesperson berättade om den hungerstrejk som pågått i Göteborg som varit en protest för asylrätten lika mycket som en protest mot den islamiska republiken.

20110601-202047.jpg

Naschmil Fattahian tidigare soldat i den kommunistiska gerillan Komalah talade om motståndet mot regimen och hotet om man som motståndsman utvisas till Iran. Flera av Komalahs medlemmar har avrättats.

Nästa talare var Per Åke Westerlund ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna.

20110601-201801.jpg

– Sverige är en del av EU-imperialismen, svenska storföretag gör affärer med islamiska republiken samtidigt som de nekar flyktingar asyl, sa Per-Åke Westerlund.

Per-Åke lyfte sedan fram kampexempel från Asylrörelsen med blockader för att stoppa utvisningarna som då aktivister i Göteborg i januari som blockerade förvaret i 72 timmar eller som i Stockholm förra veckan.

Kalle Larsson från Vänsterpartiet krävde ett återupprättande av asylrätten och pekade på att ena alla för en och samma kamp oavsett om man är från Iran, Kongo eller Afghanistan och Somalia.

Därefter gick 13 representanter för de iranska flyktingarna däribland undertecknad från Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen in och träffade Christina Höjlarsen migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och Faramarz Pooya sakkunnig om Iran och flyktingfrågor. Till mötet var alla riksdagspartiers Migrationspolitiska talesmän inbjudna men bara Vänsterpartiet deltog.

– Det är väl också ett ställningstagande, inledde Christina Höjlarsen V.

20110601-202327.jpg

Flyktingarna lade fram sina frågor berättade om de nu 79 iranska flyktingarna som anslutit sig till kampanjen ”Misstro oss inte” och pekade på att de vill se att Vänsterpartiet handlingskraftigt tar upp rätten till asyl och situationen i Iran i riksdagen. Därefter fick vi tid att samtala med Rossana Diamarca, Lars Ohly som varit den enda riksdagsledaren som besökt hungerstrejken.

Kampen för rätten till asyl fortsätter nu och de iranska flyktingarna kommer lämna in en ny ansökan om uppehållstillstånd. Deras livssituation fortsätter i hopp och förtvivlan.

Kristofer Lundberg

Annonser

4 reaktioner på ”Demonstration för asyl och möte i riksdagen

 1. Asylrätten är ‘ Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl’ FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

  Artikel 14

  1. Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse.

  * lite förtydligande

  Alla har rätt att söka asyl och få asyl i det land man söker!Alla människor oavsett religion/hudfärg/grupper har rättigheter att söka och erfordra asyl i det länder som har skrivit på FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

  Artikel 30

  Ingenting i denna förklaring får tolkas som att det innebär en rätt för en stat, en grupp eller en enskild person att ägna sig åt en verksamhet eller att utföra en handling som syftar till att omintetgöra någon av de rättigheter eller friheter som anges i förklaringen.

  Det står ingenstans om att de är en myndighet som skall besluta om du får stanna eller inte.

  Om en person söker asyl så skall personen få asyl står det.

 2. Lisa

  Kalle Larssons V och Per-Åke Westerlunds RS var de två bästa talen.
  Kalle Larsson och Hans Linde är de två bästa vänsterpartisterna, om resten av vänsterpartiet var som de så skulle Vänsterpartiet vara bra mer radikalt.
  Rättvisepartiet Socialisterna är dock än så länge det partiet som har min sympati. Det är ett handlingskraftigt parti.

 3. Pingback: Demonstration för asyl och möte i riksdagen « Misstro Oss Inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.