Festival som inkluderar och inte väljer bort

Var med på HBTQ-festivalen i Göteborg

”En festival som inkluderar och inte väljer bort”. Det är just så som HBTQ-festivalens mantra lyder. Ett Göteborg för alla. Och detta oavsett de normstrukturer som vårt samhälle bygger på. Under 1-5 juni förvandlas Göteborgs gator till en fristad som sopas rent från könstillhörighet, diskriminering och heterosexuella matriser.

20110530-154655.jpg
Det var först år 1990 som homosexualitet i Sverige inte längre betraktades som en sjukdom, men än idag lever många människor i världen bakom en fasad i rädsla för att förlora sina liv genom att vara den de är. Och det är för dem som de regnbågsfärgade flaggorna vajar i vinden, längs med gatorna och på våra spårvagnar under den här veckan. För att ge stöd åt mångfalden, åt det vackra i att vara obunden till en könsidentitet eller sexuell orientering, för att slå ett slag mot förtryck och diskriminering och för yttrandefrihet – från Götaplatsen i norr, till Kap Horn i söder.

HBTQ-festivalen grundades 2007 av Göteborgs stadsteater, Kulturhuset Blå stället, Pustervik, Röhsska och Världskulturmuseet.
Under veckan kommer det spraka av konst- och kultur evenemang och naturligtvis kommer Rättvisepartiet Socialisterna och HBT-Socialisterna att vara på plats.
Torsdagen den 2 juni kommer HBT-Socialisterna att befinna sig i Regnbågskvarteren för att betona vikten av att ta kampen för hbt-personer och motverka homosexualitet som något avvikande.
Senare på kvällen kommer Rättvisepartiet Socialisterna att ta plats i Folkets Hus i Hammarkullen för att diskutera om hur man ska stoppa rasistiska partiers framfart och slå hål på den högerpolitik som legitimerar sexism och homofobi i maktens korridorer.
Lördagen den 4 juni kommer återigen HBT-socialisterna att finnas i Regnbågskvarteren med seminariet ”BDSM och feminism”. Sanna Tefke från HBT-socialisterna Stockholm är inbjud- en talare.
Den 5 juni kl. 15.00 kommer festivalen att rundas av med den berömda Regnbågsparaden som går av stapeln från Göteborgsoperan och färdas därefter genom hela avenyn i ett skimmer av mångfald för att avslutas på Göta platsen.

Men som vi alltid vill understryka; kampen slutar naturligtvis inte när den sista flaggan åkt ner och det sista konfettipappret nått återvinningsstationen – den fortsätter även dagen därpå. Och alla dagar efter det.

Caroline Holmgren

Du hittar allt om festivalen på: http://www.hbtqfestivalen.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s