Tusentals i protest mot nazisterna

Förortsungdomar tog sig runt polisens avspärrningar över motorvägen och nästan ända fram till nazisterna som flydde in i sin buss och lämnade platsen.

20110521-202909.jpg

Idag samlades tusentals i demonstration mot nazisternas marsch. 3500 antinazister enligt polisen. Göteborgs nätverk mot rasism samlades på Kvilletorget.

I Hammarkullen, Hjällbo, Majorna, Kortedala och Bergsjön hade Rättvisepartiet Socialisterna samlingsplatser som gemensamt åkte in till demonstrationen. Med Pantrarna i Biskopsgården samlades 100 personer som tillsammans tog sig från Friskväderstorget till Kvilletorget. Stämningen steg när de marscherade in bakom fanor och banderoller med talkörer som ”Upp med handen, ned med foten – Pantrarna är här från förorten”.

Demonstrationen var tänkt att vänta in Göteborg Mot Rasism som även de samlades kl 11.00, men på Hjalmar Brantingsplatsen. Demonstrationen på Kvilletorget hann dock knappt ställa upp innan några otåliga ungdomar började röra sig mot Myntgatan och demonstrationen har inget val än att hänga på. ”Inga fascister på våra gator” ekar talkörerna när demonstranterna började röra på sig.

På plats utanför moskén försökte funktionärer från Vänsterpartiet tillsammans med polis omdirigera demonstranterna bort från den utropade samlingsplatsen där tal skulle hållas.

Demonstrationen fortsatte dock framåt, delade på sig, rundade avspärrningen och fortsatte in på området. Talkörer som ”inga gator, inga torg åt nazister i Göteborg” fortsatte.

20110521-204352.jpg

Längre fram har polisen ställt upp dubbla rader med kravallstaket, kravallpolis och polisbussar. Demonstrationen stannade disciplinerat upp framför dem.

Strax därefter kom fler demonstranter från samlingen på Hjalmar Brantingsplatsen.

GMR:s demonstrationsledning valde där på plats att helt bryta med GNMR och tog bort deras talare från talarlistan. Samtidigt ställde de upp funktionärer tillsammans med polisen för att försäkra sig om att inga försök att faktiskt stoppa nazisterna skulle kunna äga rum.

Majoriteten av dem som samlats har dock kommit för att stoppa nazisterna. Stämningen blev otålig bland de som är inriktade på att göra detta och även hos de som kom i GMR:s demonstration från Hjalmar Brantingsplatsen ökade otåligheten – ”vadå ska vi bara stå här nu” uttryckte några. Rykten gick om att nazisterna nu börjat marschera. När talen från högtalarna inte gav någon ledning till hur de ska gå till söker sig hundratals, framförallt ungdomar, runt för att försöka ta sig fram för att stoppa nazisterna.

20110521-204524.jpg

När en grupp började röra sig upp på Ramberget för att ta sig runt följde flera hundra personer efter. Hundratals antinazister möts av poliser med hästar, hundar och dragna batonger. Civilpoliser som fanns mitt bland demonstranterna i skogen började nu slå hej vilt omkring sig med batonger.

Något våld från demonstranternas sida har ännu inte skett trots polisens våldsamma ingripande. Ungdomarna retirerade och gick ned på samlingsplatsen vid Herkulesgatan. Större delen av GMR:s demonstration har nu gått över till GNMR:s sida av gatan.

När GMR sedan istället för att ge någon politisk vägledning började ett böneutrop från scenen och en rad personer ställde sig på knä för att be blev det uppenbart för alla att det från GMR-ledningens sida aldrig fanns någon vilja att stoppa nazisterna.

Samlingsplatsen tömdes på folk som nu på olika tvärgator tog sig bort från samlingen. Tusentals fyller Kvillestaden och över 500 personer tog sig över en bro och sedan över motorvägen, andra klättrade över staket och kom ut på vägen och lyckades således hamna bakom polisavspärrningarna. De kom nästan ända fram till den lilla skaran nazister som tvingas avbryta och hoppa in i sin buss. Nazisterna samlade bara omkring 100 personer trots tillskott från övriga Europa.

Polisen som nu förstod att deras mur brutits under nu på sig och går till attack. Fyra greps och 35 omhändertogs.

Trots tumult och lite oroligheter måste demonstrationerna ändå ses som lyckade. Tusentals demonstrerade mot nazisterna som var färre än för ett år sedan och de tvingades att avbryta sin marsch. Ansvaret för oroligheterna måste läggas på arrangörerna i GMR som istället för att ge vägledning ställde sig i armkrok med polisen och försökte stoppa antinazister från att stoppa nazisterna.

Idag var det inte den organiserade vänstern eller den antirasistiska rörelsen, utan förortens unga som målmedvetet agerade för att slutföra det som de kom dit för – att stoppa nazisterna.

RS Göteborg

SVT

Rapport

GTTV

GP

GPTV

SvD

DN

Göteborgs Fria

2 reaktioner på ”Tusentals i protest mot nazisterna

  1. Kalle

    Bra jobbat. tyvärr arbetade jag, men var med er i tanken och på nätet. skönt att folk vågar stå upp och trotsa fascistskummet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.