Debatt om flyktingpolitiken

De hungerstrejkande iranska papperslösa flyktingarna hade i torsdags anordnat en debatt om flyktingpolitiken på Gustav Adolfs Torg där Rättvisepartiet Socialisterna, Sjukvårdspartiet, samtliga riksdagspartier och Migrationsverket var inbjudna. Dock valde Migrationsverket och alla allianspartier utom Kristdemokraterna att inte delta.


Debatten började med att flera av de iranska flyktingarna berättade om deras situation, om det förtryck som råder i Iran och om faran som
väntar de som blir utvisade. Sedan fick partierna själva berätta hur de såg på flyktingarnas situation och om vilken flyktingpolitik de själva står för.

Kristdemokraternas representant talade om ett ”mänskligare Sverige” samtidigt som man förnekade att asylpolitiken är genomsyrad av rasism.  Miljöpartiet lyfte upp den svekfulla uppgörelse om flyktingpolitiken som partiet gjort med Alliansen som ett bra exempel och
Socialdemokraterna försvarade 80- och 90-talens attacker på asylrätten med att Sverige i alla fall är bättre än många andra länder i Europa.
Vänsterpartiet hycklade som vanligt med att skylla på samarbetet med Socialdemokraterna, samtidigt som man hoppades på valseger tillsammans med ovan nämnda parti i nästa val.

Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna belyste faktumet att det säger lite när partierna berättar hur de vill ändra flyktingpolitiken då de alla haft möjlighet att tidigare göra det.

– Den nyliberala högerpolitiken som ligger till grunden för brutaliseringen av hur Sverige hanterar flyktingar har flera orsaker som alla i grunden tjänar samma syfte – att möjliggöra en splittrande politik som försvårar gemensam kamp mot det som verkligen är problemet det vill säga de rika och politikerna som går i de rikas ledband.

– När man frågar partierna hur de vill förändra flyktingpolitiken ska man se till vad de har gjort, och alla partier i den här panelen har på ett eller annat sätt bidragit till attacker på flyktingar. Antingen aktivt eller genom att förhandla bort, kompromissa och nedprioritera.
Rättvisepartiet Socialisterna kämpar sida vid sida med flyktingar oavsett om det är valår och kommer att kämpa vidare med iranierna på
Gustav Adolfs Torg.

Klara Heydar

4 reaktioner på ”Debatt om flyktingpolitiken

 1. Hej, och tack för rapport från debatten. Men jag undrar vad du menar med att Vänsterpartiet hycklade med att skylle på samarbetet med Socialdemokraterna? det får du gärna förklara närmare.

  Kalle Larsson

 2. Lisa

  Vänsterpartiet är utan tvekan den mest progressiva kraften i riksdagen, man är absolut en del av flyktingrörelsen, inte minst du Kalle, men det räcker inte.
  Vänsterpartiet skulle kunna mobilisera ett verkligt motstånd på gator och torg och på allvar också sätta allvar bakom orden.
  Men i Göteborg om det är demonstration kommer vänsterpartiet med en talare, andra mobiliserar sina medlemmar, om det är debatt kommer vänsterpartiet med en debattör, medan andra organiserar.
  Vänsterpartiet skulle kunna spela en mer offensiv roll än man gör och det är synd.
  Där tycker jag Rättvisepartiet Socialisterna gör det som vänsterpartiet borde göra. RS har alltid varit den organiserande kraften och enande kraften och det tackar jag dem för.
  Vad artikelförfattaren menar tror jag är att V backade på frågan om flyktingamnesti med motiveringen till samarbetet med S.

 3. Hej Lisa, och tack för svar. Jag har lite svårt för att klaga på andra för att de gör för lite i den ena eller andra frågan. Självklart kan också Vänsterpartiet göra mer i flyktingfrågan, precis som alla andra kan göra mer i en mängd olika frågor. Men man organiserar inga gemensamma fronter genom att klaga på eller kritisera andra, man gör det genom att göra sitt bästa och förvänta sig detsamma av andra. Så brukar iaf jag försöka arbeta, och det vet jag att Vänsterpartiet i Göteborg också gör.
  Och nej, vänsterpartiet har inte gett upp frågan om flyktingamnesti. Vi driver den såväl parlamentariskt som utomparlamentariskt.
  Tack ändå för dina synpunkter, jag skall förstås kolla med mina partikamrater i Göteborg hur vi kan stärka vårt flyktingpolitiska arbete (ännu) mer.
  i solidaritet, Kalle

 4. Pingback: Migrationsverket vågade sig inte dit! « Misstro Oss Inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.