För en enad vänster på 1 maj

Öppet brev till Göteborgs sociala rörelser, socialistiska och kommunistiska partier, syndikalister, radikala fackliga organisationer, föreningar och nätverk – För ett enat 1 maj


2011 innebär en ny tid för arbetare, ungdomar och socialister. Den ekonomiska krisen är långt ifrån över, för de fattiga har den bara börjat. Vi går in på ytterligare fyra år med högerregering och avsaknad av en verklig opposition. Högerpartier runt om i hela Europa försöker rädda sina ekonomier genom att lägga bördan på arbetarklassens ryggar med massavskedanden, nedskärningar, höjd pensionsålder, försämrad a-kassa, arbetsvillkor och levnadstandard. Behoven är tydliga, det behövs en verklig fight back rörelse. Samtliga genuina arbetarorganisationer, partier, fackföreningar, socialister, kommunister och syndikalister borde samlas runt en gemensam plattform med utgångspunkt i en gemensam kamp mot högerns attacker mot arbetare och fattiga.

Men medan vi i Sverige ser ett fortsatt lugn sker massiv kamp ute i Europa. Strejker och generalstrejker stå åter på dagordningen. 2010 avslutades med massdemonstrationer i en rad europeiska länder och 2011 inleds med revolutionerna i Nordafrika och Mellanöstern. Världens arbetare och fattiga ser med inspiration på vad som sker. Diktatorer faller en efter en och de som är kvar är medvetna om att det är på lånad tid.

Årets 1 maj-demonstrationer kommer runt om i världen att kunna bli de största på många år. 1 maj, arbetarrörelsens historiska högtidsdag borde demonstrera arbetarklassens enighet och inte dess splittring. Med det som utgångspunkt skulle Rättvisepartiet Socialisterna vilja se ett gemensamt 1 maj-firande av den radikala vänstern. Vi skulle vilja se ett samarbete mellan samtliga socialistiska, kommunistiska partier, radikala fackliga organisationer, föreningar och nätverk i Göteborg.

Ett gemensamt 1 maj-firande skulle samla många tusen fler än de traditionella tågen. Ett enat vänstertåg skulle bli mångdubbelt större än de reformistiska partiernas. Det skulle också kunna bli ett avstamp för en verklig kamp mot högerpolitiken. 1 maj är ett ypperligt tillfälle att visa att kampen mot borgarna är vårt gemensamma mål.

Rättvisepartiet Socialisterna distriktstyrelse

Göteborg 13 mars 2011

Annonser

3 reaktioner på ”För en enad vänster på 1 maj

  1. Abdulla

    Jag har gått med Rättvisepartiet Socialisterna sedan första gången ni organiserade en egen demonstration.
    Den är kanske inte den största i Göteborg, men politiskt den starkaste.
    Att ni dessutom försöker ena vänstern ger förtroende när övriga inte ser behovet av en gemensam kamp.
    Ni har mitt stöd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s