RS i täten för kamp mot högerpolitiken

Stadsministern Fredrik Reinfeldt och de övriga partiledarna fårn Alliansen var i Kungälv idag för att besöka Göteborgs Kex-fabrik som en del av en västsvensk turné. Moderaterna gick till val 2006 som ”det nya arbetarpartiet”, en gallretande paroll då de driver en politik som är ett förakt mot arbetarklassen.

Inte nöjda med det går de nu till val som det självutnämnda ”enda arbetarpartiet” när de i själva verket har drivit en politik som har försämrat arbetsvillkoren för hundratusentals svenska arbetare, sett till att arbetslösheten ökat med 100 000 jämfört med 2006 och tvingat 236 000 att lämna facken bland annat på grund av de höjda a-kasseavgifterna för lågavlönade. Men de har rätt i att Socialdemokraterna inte längre är något arbetarparti heller.

SSU Kungälv var på plats med Ung Vänster Göteborg för att posera tillsammans för kamerorna men de försökte inte förklara för fabriksarbetarna eller förbipasserande vad som är fel med Reinfeldts politik och inte för den del vad de så kallade rödgröna skulle göra annorlunda om de fick makten. Inte så konstigt när Socialdemokraterna i själva verket är lika mycket ett arbetsgivarparti som Moderaterna och Vänsterpartiet har ställt sig in på samma kurs, då de inte kan erbjuda något alternativ. Valet för dem handlar om billiga PR-försök medan aktivisterna från Rättvisepartiet Socialisterna delade flygblad där man kräver en upprustning av vård, skola och omsorg och höll appeller för att förtydliga behovet av ett nytt arbetarparti och kämpande demokratiska fackföreningar.

Stefan Berg, förstanamn på Rättvisepartiet Socialisternas valsedel till Västra Götalands regionfullmäktige var en av dem som talade:

– Snart efter valet 2006 gick alliansen till attack mot a-kassan, en av grundstenarna i det svenska välfärdssystemet vilket har gjort att lågavlönade, till exempel anställda inom Hotell- och Restaurang nu betalar 4000 kr mer i avgift per år än högavlönade tjänstemän. 236 000 medlemmar har gått ur LO-facken på grund av de nya a-kasseavgifterna och den kraftigt försämrade avgiften.

Han pekade även på EU:s roll i den förödande arbetsmarknadspolitiken då den medvetet underlättar för lönedumpning där utländsk arbetskraft utnyttjas till slavlöner då de inte är bundna till svenska kollektivavtal. Reinfeldt var ledande i försöken att tvinga igenom Lissabonfördraget på arbetare runtom i Europa. Båda MP och V har tystnat i sin EU-kritik för att anpassa sig till sossarnas politik.

– Bra att det finns några som är beredda att ta kampen för arbetarna, sa en av de förbipassernade som glatt tog emot RS flygblad.

Men kampen avgörs inte i det här valet utan arbetarna och fackliga aktivisterna måste resa sig och ta striden för sina jobb, för välfärden och för sina rättigheter. Europafacket har utlyst en alleuropeisk protestdag den 29 september och oavsett vilket block som vinner valet så behöver svenska arbetare visa sitt motstånd till nedskärningspolitik, bemanningsföretag och privatiseringar. Vi vägrar betala kapitalismens kris!

John Tumpane

RS Göteborg är medarrangörer till protesterna som planeras i Göteborg den 29 september. Mer information om detta kommer publiceras på hemsidan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s