35 personer på välbesökt möte om mordet på Leo Trotskij

För 70 år sedan dirigerade diktatorn Stalin mordet på Leo Trotskij, den sista överlevande av den ryska revolutionens förgrundsgestalter – en avrättning som motiverades inte enbart av personlig rivalitet och illvilja, utan framförallt av den härskande byråkratins behov av att krossa Fjärde internationalen som fortsatte att kämpa för internationalism.

Så inledde Stefan Berg ett välbesökt öppet möte i torsdags arrangerat av Rättvisepartiet Socialisterna i samarbete med Marxistarkiv (www.marxistarkiv.se) för att uppmärksamma denna historiska händelse. Temat var inte bara en historisk tillbakablick över intrigen kring en ledande revolutionär och politisk förebild utan en möjlighet att diskutera relevansen av Trotskijs idéer idag och hur den politiska kartan har förändrats på grund av hans arbete.

Enhetsfronten är lika relevant idag som den var i början av förra seklet och Stefan berättade hur Trotskij menade att man skulle bemöta det växande hotet från Hitler och fascismen på 30-talet: 

– Trotskij avslöjade kapitalismens behov av fascismen i tider av svår kris, och utsåg de socialdemokratiska och stalinistiska partiernas oförmåga till handling och enhet som huvudanledningen till att Hitlers maktövertagande blev möjligt. Redan 1930 argumenterade han för en enhetsfront mellan det tyska socialdemokratiska partiet och kommunistpartiet.

Något vi kan ha lärdom av idag då Sverige hotas av en ökande högerextremism och normalisering av rasistpartier som Sverigedemokraterna, på grund av välfärdsnedskärningar och de etablerade partiernas oenighet i hur de ska bemötas.

Amer Mohammed Ali poängterade lärdomar för idag i kampen för nya massarbetarpartier:

– Stalinister anklagar alla trotskister för att vara splittrare. Men i Brasilien var det samarbetet mellan flera trotskistiska partier som ledde till bildandet av P-SOL.

Trotskistiska grupper och partier spelar idag en viktig roll som en demokratisk vänsterkraft inom flera partier runtom i världen, såsom NPA i Frankrike och Die Linke i Tyskland.

Att Trotskijs exil i Norge inte blev långvarigt då Stalin satt press på den norska socialdemokratiska regeringen att utvisa hans skickligaste motståndare togs upp av Patricia Degerman. Men det var under sin tid i Norge att Trotskij utvecklade en av sina viktigaste analyser och skrev ”Den förråda revolutionen”, fortsatte hon.

Anders Hagström från marxistarkiv.se som höll i andra delen av inledningen betonade att många betraktar Trotskij som en visionär teoretiker men glömmer hans oerhörda förmåga som organisatör. Att sammankalla Fjärde internationalen i den tidens rådande politiska klimat var en gärning som få hade kunnat verkställa och det var i bristen på Trotskijs auktoritet efter mordet och den mäktiga skuggan från Sovjetunionen som ledde till splittringarna som präglade Fjärde Internationalen efter andra världskriget.

Flera mötesdeltagare förespråkade ett fördjupat samarbete mellan de olika organisationer som följer den trotskistiska traditionen och Börje Sahlin som kom till mötet efter att ha sett en annons på marxistarkiv.se bekräftade skillnaden i styrkeförhållandena idag och för 40 år sedan. Då hade han själv som strejkledare i Kiruna mordhotats av svenska stalinister.

– Trotskijs okuvade revolutionära optimism tjänar som inspiration för vår kamp idag, avrundade Kristofer Lundberg det tre timmar långa mötet.

John Tumpane

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s