Valfläsk från S

RS: Verklig kamp för barnomsorgen och skolan

Socialdemokraterna lovar i sin budget för Göteborg 2010 att satsa 150 miljoner kronor på förskolan, för att minska på barngruppernas storlek. På s hemsida säger Anneli Hulthén, kommunstyrelseordförande:

– I nästa års budget har vi prioriterat barn, ungdomar och äldre.

Men vilka är det då som har genomfört nedskärningar på det man nu säger sig vilja satsa på? S står för en lång rad nedskärningar som under 2009 har mött ett stort motstånd. Sommaren 2009 kom den första segern då ungdomar, fritidsledare och boende i Hammarkullen, med stöd av Rättvisepartiet Socialisterna tillfälligt stoppade nedskärningar på fritidsgården Mixgården. Sedan följde ett halvår med protester som engagerade hundratals i stormöten och demonstrationer mot nedskärningarna på skolan. Det var ur denna rörelse som nätverket Hammarkullen mot nedskärningar bildades. I Biskopsgården genomfördes fle­ra skolstrejker och demonstrationer mot lärarvarsel och en liten seger vanns då stängningen av den nattöpp­na förskolan Nattis stoppades. Detta gav självförtroende till eleverna på Bi­skopsgårdens Folkhögskola att organisera sig i kommittéer mot en nedläggning. Flera stormöten ägde rum på folkhögskolan och protesterna spred sig sedan till Bergsjön. Nedskärningarna på folkhögskolorna i Göteborg är dirigerade av socialdemokratiska politiker, som dock försökt gömma sig bakom olika förvaltningar och bollat ansvaret mellan instanserna.

Göteborgsföräldrar mot nedskärningar är ett nätverk som samlar de olika stadsdelsbundna nätverken, från Frölunda/Högsbos föräldrar som organiserat skolstrejker, till föräldrar, lärare och elever i Gunnared som protesterat genom att hålla lektioner ute i vinterlkylan, för att illustrera vad nedskärningarna kan leda till.

Hade det inte varit för dessa massiva protester så hade nedskärningarna slått hårdare mot skola och förskola. Istället omdirigerades de s-ledda nedskärningarna till områden där man inte lyckats mobilisera ett motstånd, som till exempel äldreomsorgen. Eftersom det är valår säger sig nu s naturligtvis vilja satsa mer på äldreomsorgen, man nämner till exempel att all personal ska erbjudas heltid, vilket är ett fackligt krav som under flera mandatperioder motarbetats av den tidigare socialdemokratiska regeringen.

Man får inte glömma av att Ann Lundgren, utbildningsansvarigt kommunalråd för s, i höstas sa  ”Jag är oändligt trött på att få höra att elever inte får det stöd de har rätt till”, till GP efter att en internutredning avslöjat stora brister i den elevstödjande verksamheten i Gunnared. Brister som endast kan förklaras i bristande resurser, men som enligt s bara handlar om ”bristande dokumentation” från lärarnas sida. Lundgren har tidigare i våras sagt att barngrupper på 25-27 barn på förskolorna inte är något större problem. Hon har knappast ändrat sig sedan dess.

Till skillnad från s, och de andra partierna i kommunfullmäktige, så har Rättvisepartiet Socialisterna bara ett vallöfte, och det är att vår kamp fortsätter – i eller utanför kommunfullmäktige spelar ingen roll. Vi kommer fortsätta att vara drivande i de proteströrelser som hittills, om än tillfälligt, stoppat mångmiljonnedskärningar på olika verksamheter i Göteborg. Vi kommer fortsätta att organisera oss och andra mot nedskärningarna och orättvisorna – och mot den högerpolitik som ligger bakom den. Vi vet att oavsett om Sverige byter regering efter valet i höst så kommer nedskärningarna fortsätta. Slösa inte bort din röst på nedskärningspolitiker, engagera dig i kampen mot högerpolitiken – kontakta RS!

Stefan Berg

Läs även Till skillnad från Ann Lundgren (s) är vi oändligt trötta på nedskärningar på skolan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s