Demonstration för barnen utanför fullmäktige

I torsdags deltog 120 personer i demonstrationen ”Låt inte barnen betala krisen!”. Demonstrationen organiserades av nätverket ”Göteborgsföräldrar mot nedskärningar”, barnen själva som deltog var ett talande inslag för vad vi kämpar för.


”Nätverket föddes ur ilskan mot de nedskärningar  som drabbade barn och ungdomar med nedskärningar på förskola, skola och fritids”, öppnade Kristofer Lundberg förstanamn på valsedeln för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborgs kommunval, som var kvällens konferencier.

”Nedskärningarna provocerade fram en motreaktion i form av demonstrationer, skolstrejker och ockupationer. Detta förde oss sedan samman i ett kök i Torslanda, Göteborgsföräldrar mot nedskärningar var fött”, berättade Kristofer.

Han presenterade sedan nästa talare Camilla Tängman, aktiv i Göteborgsföräldrar och föräldrakommitteen i Biskopsgården, hon är också talesperson för Barnverket Göteborg.

Camilla  påminde i sitt tal politikerna om  rapporten av Nilsson & Wadeskog i Göteborg hösten 2009:

”I Göteborg finns det cirka 38.955 barn i förskoleåldern. Ungefär 4.986 av dem kommer i vuxen ålder att befinna sig i någon form av utanförskap om inget extraordinärt görs.”

– Politikerna tänker bara på att hålla”budgetbalans” och genomför nedskärningar  på verksamheten. Jag ser hellre mina barn i balans när de blir vuxna, konstaterade Camilla Tängman.

Nästa talare fick stora applåder då hon greppade micken, det var Catharina Thörn initiativtagare till de föräldraprotester i Frölunda-Högsbo som fick namnet musiktåget då de genom att spela och sjunga försökte stoppa ett SDNmöte från att ta beslut om nedläggning av småskolorna.

I Frölunda-Högsbo har flera skolstrejker ägt rum mot nedskärningarna och fler skolstrejker planeras redan. Föräldrarna ger inte upp.

Spontant sjöngs sedan den sång som stoppade SDNmötet i Frölunda-Högsbo och fortsatte med talkörer ”sluta spar, sluta spar, den som spar har inget kvar”.

”Dessa skolstrejker är ett föredöme för oss alla. Vi som samlats här idag har gjort det för att skicka en tydlig signal till kommunpolitikerna om att vi inte går med på att låta våra barn och unga betala krisen. Vad skulle vara tydligare än om vi tillsammans över hela Göteborg organiserade en kraftfull skolstrejk med gemensamma protester, det skulle skicka en varning våra politiker inte kan ignoreras” avslutade Kristofer Lundberg demonstrationen.

Göteborgsföräldrar mot nedskärningar mobiliserar nu för fullt för att lyfta frågan om skola och förskola till att bli den stora valfrågan i Göteborg.

Amer Mohammed Ali

Läs också: Röster från demonstrationen, Låt inte barnen betala krisen, skolstrejk i göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s