Stort motstånd mot nazistdemonstration

I söndags demonstrerade närmare 500 antinazister på initiativ av GNMR (Göteborgs nätverk mot rasism). Den antinazistiska demonstrationen mobiliserade mot nazisternas frontnätverk ”Bevara parken – nej till moskén”.


Den 8 april hade GT:s löpsedel ropat ut att det sker en ”proteststorm mot moskén” och presenterade helt okritiskt nätverket ”Rädda Keilers park” påstådda agenda i en intervju med nazisten Andreas Nyberg från Nordisk ungdom. Först efter avslöjande från bland andra Rättvisepartiet Socialisterna och andra i GNMR rapporterade media dagen efter om sanningen: Nazister planerar att marschera på Hisingen.

GNMR tog, redan innan GT:s första artikel publicerats, initiativ till en motdemonstration som planerades till Kvilletorget, en timme innan nazisternas samling. Dagarna innan hade fyllts av flygbladsutdelning och annan informationsspridning till framförallt boende i Brämaregården med omnejd. Man bjöd också in andra antirasister att delta på demonstrationen. Parallellt med detta började media bygga upp stämningar om att kravaller var att vänta och att ”blod kommer flyta”. Den enda sanningen i dessa föraningar var att polisen planerade en massiv insats, med kravallpolis, ridande polis och helikopterbevakning.

På Kvilletorget samlades mellan 450 och 500 motdemonstranter. GNMR som är ett socialistiskt antinazistiskt nätverk hade innan demonstrationen börjat, fått information att ett liberalt nätverk – GMR ”Göteborg mot rasism” med bland andra några studenter, LUF (Liberala ungdomsförbundet) och vänsterpartiet tagit sig friheten att försöka kuppa den redan organiserade demonstrationen.

För att inte splittra demonstrationen denna dag valde GNMR att låta det hela passera. En rad tal hölls av bland annat olika representanter från GNMR. Kristofer Lundberg talade för nätverket:
– Moskén är en ickefråga för oss. Avsikten med den här demonstrationen är inte att manifestera en åsikt – avsikten är att stoppa nazisternas marsch, och därmed stoppa de våldsdåd som är en följd om deras självförtroende stärks.

Stefan Berg, Kommunal klubbordförande talade också:
– Rasism är det kapitalistiska systemets lojala tjänare och syftar endast till att splittra arbetarklassen. Nazisterna har hotat arbetarna på byggplatsen och detta avslöjar deras agenda. Det pekar också på att fackföreningarnas historiska arv, att bekämpa all splittring av arbetarklassen, måste tas på största allvar och i tider av kapitalistisk kris är detta än tydligare.

Demonstrationen vars uttalade mål var att stoppa nazisterna började marschera mot nazisternas samling. Utan att informera den valda demonstrationsledningen hade däremot kuppmakarna i GMR en annan agenda. Demonstrationen närmade sig Keillers park med antinazistaska slagord ekandes mellan väggarna. Framme vid polisavspärrningarna som skyddade de vid det här laget cirka 50 nazisterna klev GMR åt sidan vilket ledde till att demonstrationen delades upp. Majoriteten fortsatte mot nazisterna mot avspärrningarna för att ta sig in på området och fullfölja målet – att stoppa nazisterna från att marschera.

Den andra delen som vikit åt sidan, på initiativ av föreningen Göteborg Mot Rasism skapade således förvirring bland de som inte riktig märkte vad som hände längre fram. När antinazisternas första försök att ta sig igenom polisavspärrningarna misslyckades backade man för att försöka ta en annan väg via sidogator. Två ytterligare försök gjordes utan framgång, men trots att demonstranterna möttes av pepparspray och intensivta attacker av polisens batonger så höll man sig lugn. Demonstrationen agerade endast med aktivt ickevåld och besvarade polisens batonger med armkrokkedjor och hjälpte kamrater som fått pepparspray i ögonen. När nazisterna tågade iväg var de cirka 130 stycken, många tillresta nazister från andra orter. Bland dem fanns kända ansikten från nationaldemokraterna, nordisk ungdom, info14, svenska motståndsröreslen, nsf (numera svenskarnas parti) och sverigedemokraterna. Detta visar att sd inte klippt bandet till de nazistiska organisationerna.

Uppdelningen i två delar orsakade en viss förvirring bland många av de som samlats till protesten.
– Vi visste inget förrän på lördagen om att andra kallat till demonstrationen. Vi blev aldrig informerade av GMR:s ledning om detta. Vi vill inte heller att det ska verka som att vi var med på det agerandet, sa Sina Froghi, Göteborgsordförande för Ungdom Mot Rasism, till Offensiv dagen efter demonstrationen.

– Vi ville inte agera mot GMR på plats. Det är troligt att högern skulle använde det som ett argument för att den antirasistiska rörelsen i Göteborg är splittrad, men det är den inte, säger Amer Mohammed Ali, representant för Socialistiska Studenter i GNMR.
– Faktum är att de som tar den antirasistiska kampen på allvar var fullt eniga i söndags. Att sjunga ”Idas sommarvisa” utanför polisavspärrningarna samtidigt som det samlas våldsamma nazister till en manifestation på andra sidan är inget annat än ett hån mot den antinazistiska rörelsen. Rörelsen är inte splittrad, eftersom LUF och de andra liberalerna i GMR aldrig har varit en del av den.

Det uttalade målet att stoppa nazisterna misslyckades men att GNMR samlade närmare 500 personer på så kort tid visar att den antinazistiska rörelsen lever i Göteborg.

Samtidigt som manifestationen i Göteborg utspelade sig så hade nd samlat till en manifestation i Landskrona. Där blev också nazisterna bemötta av en stor motdemonstration som tydligt visade hur välkomna nd var, och hade det inte varit för den massiva polisinsatsen så hade torgmötet som samlade ett 20 tal nazister aldrig kunnat hållas. Det visar tydligt folks förakt för den nazistiska ideologin. Om nd och dess gelikar inte kan gömma sig bakom ett frontnätverk med högst vaga avsiktsformuleringar så har de ingen förmåga att attrahera någon.
Kampen på gator och torg måste fortsätta. Socialister och antirasister måste alltd vara redo att bemöta, inte bara nazister, utan även rasistpartier som sd varhelst de dyker upp. Deras politiska avsikt måste alltid avslöjas, och då de etablerade partierna är inkapabla att göra det så är det upp till oss.

RS Göteborg

GP TV

Artikel i GT 2

Artikel i GT 1

9 reaktioner på ”Stort motstånd mot nazistdemonstration

 1. Pingback: Nazister mötte motstånd i Landskrona « Rättvisepartiet Socialisterna Malmö/Lund

 2. Fia

  GNMR ska ha en stor eloge för att de så långt det gick försökte hålla ihop den antinazistiska protesten.

  Rättvisepartiet Socialisterna ska också ha cred för sitt ingripande. Man ställde upp med en stor styrka vilket visar att ni tar den antinazistiska kampen på allvar.

  Det är allt annat än man kan säga om GMR, jag trodde det var ett skämt när de började sjunga ”den blomstertid nu kommer” och ”Idas sommarvisa”.

  Kampen fortsätter

 3. Rana

  bra jobbat!
  Att demostrera mot nazisternas march var viktigt, absolut. men det var lika viktigt att demostrera för rätten till att bygga upp mosken. Religionsfriheten i sverige är något som faktiskt börjar smälta bort även om man i teorin inte erkänner det, att föröka stå emot att mosken byggs tycker jag är odemokratiskt och ett steg närmare att religionsfriheten försvinner.”Moskén är en ickefråga för oss. Avsikten med den här demonstrationen är inte att manifestera en åsikt – avsikten är att stoppa nazisternas marsch, och därmed stoppa de våldsdåd som är en följd om deras självförtroende stärks.” som kristofer sa är absolut rätt, men en kamp för religionsfrihet börjar faktiskt behövas. Lika mycket rätt har muslimerna till en muske som kristna till en kyrka.

 4. Mazdak Farrokhzad

  Vi från Ung Vänster & Vänsterpartiet var inte där för att kuppa lr så… utan att delta tillsammans med alla andra antirasister & socialister ;)

  Men annars var det väldigt bra jobb av alla socialister som var där!

  Tyckte att Stefan Bergs tal var oerhört talande för våran breda, och stora rörelse.

  Mazdak Farrokhzad, Ung Vänster.

 5. rsgoteborg

  Jag är helt övertygad om att de medlemmar i v och uv som var på demonstrationen var det av samma anledning som oss, att stoppa nazisterna.
  Jag tror inte heller att ni ens viste om att GMR planerat att kuppa demonstrationen. Nu försökte vi så långt det gick att ignorera detta denna dag, då nazisterna var de vi nästan alla kommit för att stoppa.
  Men vi hade varit i kontakt med GMRs representanter och representanter från V flera gånger i två dagars tid. Trots detta så skedde stora övertramt i överenskommelser.
  Detta ansvar vilar på ledningen i GMR inte enskilda medlemmar som inget viste.
  Vi hoppas kunna samarbeta med alla genuina antirasister och socialister som är beredda att bekämpa nazisterna.
  Vi hoppas dock att ni tar upp detta för diskussion bland era medlemmar och frågar era representanter i GMR hur detta kunde hända.

 6. Senad

  Jag vet inte vad för rörelse Mazdak pratar om.

  Göteborgs Nätverk mot Rasism försökte bryta sig genom polisavspärrningen medan ni i Ung Vänster, V och GMR stod bredvid och tittade på. Om ni vill vara en del av Göteborgs antirasistiska rörelse då måste ni agera i praktiken istället för att titta på. Tills dess får du sluta prata om ”våran… rörelse”.

  Vad det gäller de som försökte splittra demonstrationen, så ja, V hjälpte ordentligt bra med det när ni gav eran ljudanläggning till kuppmakarna i GMR.

  Jag vet dock att alla vanliga medlemmar i Ung Vänster som var på plats kunde se klart vem som agerade och vem som stod bredvid, vilka var det som enade och vilka som splittrade.

  Senad (Arbetarmakt)

 7. Pingback: RS svarar Proletären: Vi tar kampen mot nazism på allvar « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg

 8. Pingback: Nazister utbuade två helger i rad « HBT-socialisterna UTE, KÄMPANDE, STOLT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.