RS på Ung Kurd Göteborgs årsmöte

Idag samlades 30 ungdomar på Riksförbundet Ung Kurds årsmöte för dess Göteborgsavdelning.  Föreningen har varit verksamma i ett år och har idag omkring 2000 medlemmar och lokalorganisationer i Göteborg, Uppsala, Stockholm och Örebro. RS var inbjudna att tala på mötet.Föreningen arbetar samhällsinriktat till ungdommar och verkar för gemenskap, integration, främja kultur samtarbetar  mot drog- och alcoholmissbruk. Ung Kurd tar också politisk ställning för att stödja kampen för kurdernas rättigheter internationellt.


På dagordningen fanns också Rättvisepartiet Socialisterna inbjudna att hålla ett kort tal. Kristofer Lundberg talade för RS.

RS Göteborg

Utdrag av Kristofers tal:

Rättvisepartiet Socialisterna är glada över att få komma hit och tala. Vissa av er har vi haft samarbete med tidigare som när Turkiet bombade de kurdiska delarna av Irak, då vi tillsammans demonstrarade mot detta.

Det är ett viktigt arbete ni gör för unga i området, speciellt idag då förorterna drabbas extra hårt av den ekonomiska krisen. När skolor, fritidsgårdar och annan offentlig sektor drabbas av nedskärningar och fattigdom, arbetslöshet och psykiskt lidande blir vanligare bland unga blir de ideella krafterna allt viktigare. att kurdiska ungdomar kan hitta tillhörighet och en progressiv sysselsättning i föreningen är därför possitiv.

Här i Biskopsgården fanns tidigare åtta fritidsgårdar, idag bara en. Utanförskapet växer och 50 procent går ut skolan utan fullständiga betyg. Ändå sparkas 60 lärare. Då är det arbete ni gör med läxhjälp och annat av oerhörda vikt. Rättvisepartiet Socialisterna är en aktiv del i det motstånd som finns i förorterna mot dessa besparingar och vi skulle vara glada av att samarbete mer med er i dessa frågor.

Våra kamrater har varit drivande i kampen för Folkhögskolan bara två hållplatser bort när denna ockuperades. Detta är en kamp som kommer fortsätta, för rätten till utbildning är en social rättighet.

Då föreningen också arbetar med internationellt solidaritetsarbete för det kurdiska folket ska jag också nämna detta. Det kurdiska folket har varit förtryckta sedan de imperialistiska makterna delade upp Kurdistan mellan sig efter första världskriget. Sedan 1984 har 500 000 kurder fängslats, fyra miljoner har drivits på flykt, 40 000 har dött och över 7000 byar har förstörts. En tredjedel av den kurdiska skogen har brännts ned. 15 miljoner människor förvägras att tala sitt eget språk och utöva sin kultur.

Det kurdiska folket förtrycks i Turkiet, Iran, Syrien och irak. Ett huvudkrav är därför att kurderna ska ha rätten att kjontrollera sin egna liv och sin framtid. Makten ska inte ligga i Ankara, Teheran, Bagdad eller för den delen London eller Wasington. Kurderna har rätt till en egen stat om man så vill. Som socialister stödjer vi kurdernas rätt till en egen stat men betonar att kampen för detta är en internationell kamp mot kapitalism och imperialism.

Men även i Sverige så måste man slå vakt om sina rättigeheter. De rättigheter som finns är ett resultat av kamp och måste hela tiden försvaras. Idag tas hemundervisning bort från skolan med argument om nedskärningar. Våra unga drabbas av arbetslöshet, bostadsbrist och nedlagda skolor. Mot detta måste vi kämpa emot. Vi tackar igen för att vi inbjudits och hoppas vi ska kunna samarbeta i framtiden mot nedskärningar på hemmaplan och för kurdernas rättigheter internationellt.

Annonser

3 reaktioner på ”RS på Ung Kurd Göteborgs årsmöte

  1. rsuddevalla

    Kul att se vilket stöd RS har bland invandrar- och intresse-organisationer!

    En sak bara, ”utanförskap” är ett ord som högern skapat för att kunna skapa barriärer mellan människor samt dölja de verkliga problemen. Vi borde prata om fattigdom, arbetslöshet och segregation istället för utanförskap.

  2. Pingback: RS på Ung Kurd Göteborgs årsmöte – Kurd.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s