Folkhögskolan i Biskopsgården: Vi ska vinna tillbaka vårt människovärde

Iden om folkhögskolan uppkom ur bonde- och arbetarrörelsen som var i stort behov av utbildning under 1800-talet. Idag är det förorterna som är i det skriande behovet av utbildning. Men då svarar politiker och myndigheter med att slå undan fötterna på oss med sina nedskärningar.

Orsaken till att Folkhögskolan blivit tvungen att skära ned på utbildningsplatser är för att vuxenutbildningsförvaltningen som vanligtvis köper platser av Folkhögskolan har valt att upphandla platser på annat håll. Vuxenutbildningsförvaltningen anser att det är mer lönsamt att köpa utbildningsplatser från annat håll för stunden. Priset på utbildning på Folkhögskolan i Biskopsgården är givetvis dyrare då eleverna är i större behov av stöd än i t e x ett område där alla har svenska som första språk. Det är logiskt.

All form av utbildning är tänkt ska leda till arbete. Då tittar vuxenutbildningsförvaltningen på hur de tror arbetsmarknaden kommer se ut framöver och har därför valt att satsa på yrkesinriktade studier. Detta är kortsiktiga lösningar. Det hjälper inte dem som idag är i behov av att läsa upp sina gymnasiebetyg eller för första gången någonsin sätter sig vid en skolbänk. Dessa kortsiktiga lösningar kommer bli dyrare för samhället i längden. Vuxenutbildningsförvaltningens beslut präglas av rent nyliberalt tänkande. De ser inte utbildningen till var och en efter behov, utan endast till vad utbildningen kostar. De satsar hellre på de redan starka för att nå maximal profit. En felaktig tolkning av evolutionsteorin som även använts av fascistiska Mussolini i Italien.

Vi lever i ett samhälle av konkurens. Skolor ska konkurera med varandra, människor ska konkurera med varandra. Samhället går idag inte ut på att hjälpas åt för att nå resultat utan om att ta sig fram av att andra slås ut. Detta är en politik som nu verkställs med att Biskopsgårdens Folkhögskola stängs ned, om inte vi stoppar det.

Skolans styrelse har utifrån de budgetramar de fått sett sig tvingade att ta till åtgärder. Av de kvarstående stadsbidragsfinansierade platserna har styrelsen fördelat platserna. Styrelsen beslut blev då att ta bort två av tre befintliga klasser på den allmänna linjen i Biskopsgården 50 elever och behålla 180 platser som finns på mer centralt belagda Nya Varvets Folkhögskola. I en ekonomiskt svag stadsdel som Biskopsgården där kriminalitet, arbetslöshet och fattigdom ökar för varje dag visar skolans styrelse vilken brist på erfarenhet de har. Styrelsen har helt glömt bort att ideen med Folkhögskola är till för dem med störst behov. Nu har de istället valt att satsa på kurser i småföretagande istället för förberedande kurser. Detta går helt emot folkbildningens anda som den var i arbetarrörelsens pionjärår.

Vi lever idag i en allt mer globaliserad värld. Finanskrisen som började på USA:s bostadsmarknad i slutet av 2008 spred sig snabbt över världen och skakade här om vår industrisektor. Företag som Volvo och SAAB tvingas till att varsla tusentals arbetare. Det finns en tydlig koppling mellan den privata och offentliga sektorn då den senare är skattefinansierad. Med mindre skatteintäkter sveper nedskärningar över den offentliga sektorn. Här drabbas jag nu, tillsammans med övriga arbetarklassen dubbelt upp. Först av att varslas från Volvo och sen av att de stänger den skolan där jag istället tänkte utbilda mig.

Idag har allting ett pris, allt ska gå att sälja och köpa. Priset blev det viktigaste i Vuxenutbildningens beslut. Men man borde inte se oss som hinder utan som tillgångar. Man ska inte se på oss som produkter som man sätter ett pris på utan som människor. Men genom vår kamp kan vi vinna tillbaka vårt människovärde.

Murat Solmaz

Folkhögskolestuderande och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna

Annonser

2 reaktioner på ”Folkhögskolan i Biskopsgården: Vi ska vinna tillbaka vårt människovärde

 1. Mattias

  Hej
  Myckt bra skrivet om Folkhögskolan och bakgrunden. Jag har under en längre tid titat på RS och KP men verkar som om RS är de mest synliga partiet, åtmindstånde i förorterna.
  Vilket av era två organisationer är större. Hur är spridningen i Göteborg?

 2. rsgoteborg

  Rättvisepartiet Socialisterna skiljer sig ganska mycket från kp och alla andra partier i många frågor, men kanske framförallt i aktivitet.
  RS är ett aktivt och kämpande parti, i Sverige är vi det största partiet till vänster om riksdagen med 8 kommunala mandat i tre städer.
  Men om man ser i Göteborg så är kp i dagsläget i medlemsantal större, men det är inte antalet bara som avgör på en revolutionär organisation vad det går för utan partiets handling.
  Där kan nog inget parti i Göteborg neka till vilken roll som RS spelar med sina 5 partiföreningar i Hammarkullen, Hjällbo, Majorna, Kortedala och Biskopsgården.
  Vi spelar en viktig roll mot nedskärningarna på skolorna i Hammarkullen, för folkhögskolan i Biskopsgården, våra kamrater tog initiativ till första demonstrationen mot varslen på Volvo och inte minst en avgörande roll i kampen mot rasism och nazism.
  Du är välkommen att höra av dig om du vill engagera dig och gå med i partiet. Uppgifter finns på sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s