”Polisen och media utför kapitalisternas skitgöra”

Den danska polisen hade förberett massgripandet på lördagen – oavsett om det skulle finnas motivation för det eller inte. Den uppfattningen är vitt spridd både bland de som blev gripna på lördagen och bland folk på Köpenhamns gator dagen efter attacken.

Sydsvenskan rapporterar rena lögner i sin söndagsutgåva. De skriver bland annat att det var ett 40-tal personer som omringades på Amagerbrogade, platsen där över 400 personer arresterades efter att ha suttit på den kalla asfalten, med händerna bakbundna med buntband i uppåt fem timmar.

– Efter flera timmar hade min arm domnat bort och trots att jag sa det till polisen så dröjde det innan de lättade på handfängslet. Först när en polis hade kontrollerat min hand och sett att den var svullen och blånad fick jag hjälp, säger Patricia Degerman, RS Majorna. Bakom mig satt en tjej som grät hysteriskt under hela tiden, hon hade tittat på demonstrationen från trottoaren och var förtvivlad över att poliserna inte lyssnat på henne utan satt henne i de trånga leden på gatan, fortsätter Patricia.

– Det var så förnedrande. Folk grät, och efter ett par timmar hade flera kissat på sig för att de förvägrats att gå på toaletten. Poliserna bara stod och tittade på medans folk bad dem om hjälp, de stod med korslagda armar och tittade åt ett annat håll när en kille svimmat och hans kamrater ropade på hjälp,säger Ammar Khorshed, RS Lund.

Efter cirka tre timmar började polisen bussa iväg de arresterade till det tillfälliga fängelse som byggts upp i en lagerlokal utanför Köpenhamn. Den danska tidningen Arbejderen beskriver i en artikel fängelset som liknande Guantanamobasen, med tätt placerade stålburar som ska inhysa de gripna. Efter att ha tillbringat tre timmar där kan jag inte göra annat än att hålla med. En man från Tyskland som satt bakom mig på betonggolvet berättade om rättslösheten:

– På bussen var det en av poliserna som sa åt en kille att de kunde hitta på anklagelser mot honom om han inte samarbetade och uppgav sitt namn.

I Aftonbladet på söndagen rapporteras lördagens händelser helt utan kronologi. Journalisten får det att framstå som att polisingripandet (som under hela dygnet resulterade i att drygt 1000 personer greps) var en direkt reaktion på att polisen blivit angripna med stenar och fyrverkeripjäser. De som befann sig längst bak i den del av demonstrationen som först blev säckad (inspärrad och isolerad av polisen) vet att så inte var fallet. Polispiketerna stod uppradade på gatan innan kvarteret där massarresteringen ägt rum,uppenbarligen fullt beredda på att köra rakt in i demonstrationståget på given order.

Det som händer i Köpenhamn just nu är ett försök från den danska högerregeringen, med stöd från rasistiska Dansk Folkeparti och med Socialistiskt Folkepartis (vänsterpartiet) goda minne, att skärpa samhällsklimatet och möjliggöra för sin poliskår att i framtiden slå ner mot de protester som är den oundvikliga följden av de nedskärningar på offentlig sektor och försämring av arbetares villkor, som likt i Sverige även drabbar Danmarks abetare och fattiga.  Media ställer upp på detta. Sydsvenskan, som hade både reportrar och fotografer på plats innanför avspärrningarna på Amagerbrogade, är en av de tidningar som står för de värsta lögnerna. Precis som efter EU-toppmötet i Göteborg 2001 serverar man den ”sanning” som polisen levererar. De första rapporteringarna om hur det gick till när Hannes Westerberg blev skjuten vid Vasaplatsen sa att han stod grensle över en polis, på väg att slå denne med en stor sten. Senare visade det sig att han stod ensam ett tjugotal meter från poliskedjan som avlossade skotten. Efter den presskonferens som hölls på lördagen tvingades dock också Sydsvenskan att backa och rapportera om vad de arresterade demonstreranterna upplevt under arresteringen.

Idag, den 14 december, slår Göteborgs Posten på stort och rappoterar om det de kallar ”det vänsterextema våldet”. Det är ingen slump att man drar upp en över ett år gammal händelse (då nazister på väg till nazisternas folkets marsch attackerades av autonoma i Göteborg) dagarna efter att större delen av media rapporterat om den danska polisens tillslag mot klimatrörelsen. Man vill misskreditera och misstänkliggöra.

Europas vänster kan komma att gå mot en svår tid, men stämningarna i samhället kommer inte tillåta lika hårda attacker som efter Göteborg 2001. Danmarks nya polislag kommer inte tysta de antikapitalistiska röster som kritiserar ledarnas oförmåga att bemöta klimatkrisen, lika lite som de utan motstånd kommer att kunna kväsa arbetarprotester, eller protester mot privatiseringar och nedskärningar.

Stefan Berg

Se även vittnesmål från kamrater från RS Luleå, RS Sundsvall, RS Haninge, RS Stockholm, RS Malmö/Lund. Se även www.socialisterna.org

Annonser

3 reaktioner på ””Polisen och media utför kapitalisternas skitgöra”

 1. Populi Potentia

  Medias uppgift är att iakta redovisa sina iaktagelser. Om de får uppgifter från polisen, så kommer de att vara ur polisens perspektiv. Om de får uppgifter från demonstranter, så kommer de att vara vinklade ur ett annat perspektiv. En journalist kan aldrig redovisa helt objektivt.
  Ni får väl se till att hålla er framme och berätta er historia om ni vill få er röst hörd.
  Men kom inte med sådana pinsamheter igen om att det är tortyr att sitta bakbunden i åtta timmar. Jag tror att alla människor kan räkna upp minst tio saker, som de skulle tycka vara hemskare än det ni definierar under ”tortyr”. F_n va pinsamma ni är!

 2. rsgoteborg

  FN definierar att tortyr är att sitta i en plågsam ställning en längre tid under förnedrande omständigheter.
  Per FNs definition var detta alltså tortyr.

  Tortyr har självklart olika nivåer och denna behandling går inte att jämställas med elchocker eller våldtäkter men är dock tortyr under internationell rätt.

  Journalister på plats här i Köpenhamn har själva klagat på att rapporteringen i media hemma var bristfällig.

  Ofta ändras artiklar på redaktionerna hemma i Sverige av folk som inte var på plats för att det ska spegla den bild tidningen vill ge, inte den bild som faktiskt hände.

  Där är Göteborg 2001 ett bra exempel, det visar ditt inlägg i sig. Du vet inget annat än vad media har visat dig. Inget brottsligt hade hänt då polisen omringade Hwitfeldska och grep hundratals, inget brottsligt hade hänt då de med våld attackerade antikapitalistmarchen. Men medias bild speglar den skadegörelse som följde efter detta. Därefter din syn på det hela. Se Uppdrag Gransknings rapportering om det hela.

 3. Andreas Sjögren

  Det är tortyr när människor tvingas sitta i timmar på kall asfalt. Du kanske inte är medveten om att detta inträffade under eftermiddag/kväll i Danmark i mitten av december? Det är tortyr när människor sitter i ställning som till slut får dem att kollapsa. Det är tortyr när människor tvingas sitta i nerkissade eller i sin egen avföring i timmar.

  Men samtidigt är förstås inte detta det värsta. Vanliga övergrepp inkl (lindrigare former) av tortyr, övervåld mm är inget chockerande att det inträffar i samband med polisingripande, så har det alltid varit och kommer förmodligen alltid vara så länge vi har det samhälle och den polis vi har. Det värsta som hänt här är att det är en planerad strategi styrd uppifrån. Alla ingripande som skedde i Lördags var ju bestämda på förhand och hade ingenting att göra med ev agerande från aktivisternas sida. Alla som greps var oskyldiga, och greps inte misstänkta för något brott utan enbart enl deras nya ”preventiva” åtgärder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s