Stoppa nedskärningarna på skolan

Den högerpolitik som nu förs över landet attackerar kommunerna på alla områden. tre av fyra kommuner skär nu ned på skolan. Det är ingen skillnad på moderatstyrda kommuner eller socialdemokratiskt styrda. Alla försöker de välta över krisens kostnader på låginkomsttagare och deras familjer.Men detta föder nu en motreaktion.

DSC02293

Nedskärningar förbereds på skolor, fritidsgårdar och andra områden i offentlig sektor. Totalt har 200 tjänster redan försvunnit i Göteborgs skolor genom vad som beskrivs som ett tyst varsel dvs naturliga avgångar. Det är 195 lärare och 21 pedagoger som försvunnit i och med skolstarten. För Lärjedalen som är hårt drabbat har 42 lärare försvunnnit.

Men det går att göra motstånd. I Hammarkullen samlas det nu till att slå tillbaka nedskärningarna. Man planerar att hålla ett möte med lärare, elever, föräldrar och boende i området för att diskutera vad man kan göra i Hammarkullen mot nedskärningarna på skolan och förhoppningsvis sprids protesterna.

– Nu bryter vi tystnaden, säger Kristofer Lundberg en av initiativtagarna till Hammarkullen mot nedskärningar.

– Socialdemokraterna och miljöpartiet i kommunen skyller de på att vi befinner oss i en ekonomisk kris. Men nedskärningarna och försämringarna av våra förorter och arbetarområden kom inte med krisen, det började redan under högkonjunkturen, men har nu brutaliserats i och med krisen, säger Kristofer Lundberg.

– Vi måste slå hål på en myt om att det inte finns pengar, visst finns det pengar men det handlar om hur man fördelar dem, säger Kristofer.

Han menar att man i Hammarkullen inte går med på att notan för krisen skickas till arbetare, barn och unga. Han pekar på att högerregeringen vräker pengar över bankerna i och med en ”bankakut” men frågar sig var ”kommunakuten” är för att rädda jobben och skolan.

Men nedskärningar går att stoppa, det visade protesterna i Eskilstuna som stoppade nedskärningar på skolan tidigare i år, och ungdomarna och personalen på Mixgården. På Mixgården satte man sådan press innan sommaren att men slog tillbaka nedskärningsplanerna med dialogmöten, namninsamlingar, protester och demonstrationer.

Nu behövs ett förortsuppror mot nedskärningar och klassklyftor för mer pengar till skola och fritid.

Amer Mohammed Ali

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.