Förlängda stridsåtgärder mot Hamn4:an

I mitten av juni gick Göteborgs Hamns ledning till angrepp mot Hamn4an genom att bland annat neka ledighet för fackliga uppdrag.
Den 3 juli, tecknade arbetsgivaren och Transports avd 2 ett nytt ramavtal för scheman i Älvsborgshamnen.

Innehållet i det nya ramavtalet har ännu inte gjorts tillgängligt för de drygt 200 hamnarbetare som ska job­ba under det.
Hela 95 procent av dessa arbetare är organiserade i Hamnarbetareförbundet. Men varken avdelningsstyrelsen eller de direkt berörda hamn- arbetarna har haft möjlighet att ta ställning till uppgörelsen.
I samband med detta meddelar  också företagsstyrelsen att man kommer fortsätta att diskriminera Hamnarbetareförbundet, vilket återigen innebär ett brott mot varselplikten.

Uppgörelsen kring Älvsborgshamnen innebär också att företaget hittat ett kryphål i Lagen om anställningsskydd (LAS). Tillsammans med Transport har man, utan att ännu presentera syftet med uppgörelsen, kommit överens om ett avtal som skulle kunna möjliggöra varsel av hamnarbetare tillhörandes Hamn4an.
I nuläget skyddas dessa arbetare av LAS:s ”sist in, först ut”-princip.
Trots fortsatta problem med Göteborgs Hamns agerande har Hamnarbetareförbundet fortsatt stöd, både internationellt och i Sverige. Rättvisepartiet Socialisterna ger också sitt tveklösa stöd till deras kamp!

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s