Mixgården räddad – Så vanns kampen för ungdomsgården

Att politikerna i SDN Lärjedalen i tisdags förra veckan backade från nedskärningarna visar att kamp lönar sig. Det går att vinna över nedskärningspolitiker. Glädjen i Hammarkullen är stor efter att beskedet om att nedskärningsplanerna dras tillbaka.

nabila

 

Att Mixgården slipper nedskärningar visar en sak – kamp lönar sig. Hade inte protesterna inletts hade Mixgårdens sex timanställda försvunnit, gården hade stängts under sommaren och delar av verksamheten helt lagts ned då socialdemokratiska majoriteten ville spara 1,5 miljoner kronor.

Direkt efter att planerna på nedskärningar offentliggjorts föddes en motreaktion, protesterna lät inte vänta. Ungdomarna på Mixgårdens svar blev genast ”Vi måste göra någonting”.

Ungdomarna startade en namninsamling med krav på stopp för nedskärningarna. På Mixgården är gemenskap och solidaritet en viktig faktor i arbetet och ungdomarnas svar var genast, ”vi kämpar även för Hjällbo och Bergum”.

Personalen på de tre fritidsgårdarna skrev konsekvensbeskrivningar om vad stängda ungdomsgårdar och nedskärningar skulle betyda för ungdomarna och Lärjedalen.

I samband med det bjöds också politikerna ut för att stå till svars på fritidsgårdarna.

I Hammarkullen hölls det största mötet med 150 personer. Det var unga som dagligen besöker Mixgården, ungdomar som besökte gården som yngre, boenden, föreningar, kyrkan, Rättvisepartiet Socialisterna.

Hammarkullen var återigen på fötter för att försvara Mixgården. I Hammarkullen har man en stolt kamptradition och många är engagerade på sin front men när behovet kommer enas man som en kraft.

På mötet med politikerna besvarade man deras argument en efter en. Deras förberedda försvar totalt smulades sönder av motargument.

Vi måste spara, sa de i kör.

Detta är ingen besparing, att skära ned på ungdomar idag kostar samhället betydligt mer i framtiden såväl mänskligt som ekonomiskt. Enda besparingen är att skuta till pengar. Mixgården spelar en viktig roll för de unga i området.

Det finns inga pengar, hördes gång på gång.

Det finns pengar i samhället, problemet är att de är orättvist fördelade. Vi har sett en omfördelning från fattig till rik, från offentligt till privat. Samtidigt har pengar från staten till kommuner och landsting minskat. 50 miljarder har staten öronmärk till ”bankakuter”, var är ”kommunakuterna”. SDN måste kräva pengar av kommunen för att täcka utgifter och kommunen måste kräva pengar av staten.

DSC00073

Efter mötet kontaktades politiker och tjänstemän nästan dagligen av brev och telefonsamtal från upprörda ungdomar och Hammarkullebor. Arbetsplatser i Hammarkullen som förskolor skrev protestbrev och insändare.

Rättvisepartiet Socialisterna hade under Hammarkullekarnevalen ett tält på området där ett 20 tal medlemmar under 36 timmar på tre dagar samlade in över 1 200 namn för Mixgården och informerade om planerna på nedskärningar. Fritidsledarnas fackliga organisation SKTFs Göteborgsordförande var en av de som gav sitt stöd till kampanjen.

När socialdemokraterna skulle ha torgmöte i Hammarkulle inför EU valet, protesterade ett tiotal ungdomar runt deras tält ”ni kommer bara hit när det är val” sa en ”eller för att lägga ned och göra nedskärningar” sa en annan. Utan tvekan var det Mixgården som var den heta frågan och socialdemokraterna hade svårt att förklara sig. ”Varför gör ni er till offer, man blir inte kriminell för att man inte har en fritidsgård”, sa Sheriye Heidari, men inte utan att var oberörd av de arga ungdomarna.

.DSC02242

En vecka innan SDN möte deltog ungdomar, fritidsledare, medlemmar i RS och andra på ett ”dialogmöte” med politikerna där protester återigen fördes fram mot nedskärningarna.

Medlemmar i RS Hammarkullen knackade en helg 600 dörrar där vi berättade om nedskärningsplanerna och hundratals personer skrev på våra protestlistor som nu var uppe i över 2 000 namn.

Hela Hammarkullen affischerades med Rädda Mixgården och flera personer tog själva affischer för att kopiera och hänga upp.

Och slutligen, den dagen då politikerna skulle ta beslutet demonstrerade ett hundratal ungdomar till SDN möte från Hammarkullen till Hjällbo och 72 personer deltog på mötet.

DSC02375

”Aldrig tidigare har jag sett ett sådant engagemang i en lokal fråga, det har hållit mig vaken om nätterna”, konstaterade SDN ordförande Shadiye Heydari (s). Hon erkände också att politikerna backade för just protesterna.

Tjänstemännen fick i uppdrag att utforma ett nytt besparingsförslag där fritidsgårdarna inte hotas. Men SDNs möte förannonserade också att nya större nedskärningar kommmer i Lärjedalen nästa år med tanke på kommunens budget. Rättvisepartiet Socialisterna kommer dock vara beredda på fortsatt kamp. Vi vill inte se några som helst nedskärningar i våra förorter och arbetarområden.

80 personer firade segern på Mixgården och på torsdag hålls en grillfest för att fira att att man besegrade nedskärningspolitikerna.

– Vi har vunnit en viktig seger, hoppas att detta har satt ett exempel för andra att kämpa, säger Amer Mohammed Ali.

Shadiye Heydari (s) och Jörgen Nordqvist (mp) andra viceordförande SDN som tidigare på möten och i media benhårt försvarat nedskärningarna fick erkänna sig besegrade och ge vika för protesterna. Som Offensiv tidigare skrivit försvann 200 fritidsgårdar under 90talskrisen. På fritidsgårdarnas riksorganisation varnar man för att mellan 20 och 25 procent av verksamheten försvinner nästa år. Kampen för Mixgården sätter exempel för fler att följa.

 

Kristofer Lundberg

Annonser

2 reaktioner på ”Mixgården räddad – Så vanns kampen för ungdomsgården

  1. Pingback: Den zoologiska trädgården Hjällbo « Knivstaden Göteborg

  2. Pingback: Hjällbostaden och Bettina Tunberg | Mutstaden's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.