50 kurder utvisade från Göteborg till Bagdad

Den svenska asylpolitiken har på nytt nått botten. Med en massiv polisstyrka på närmare 80 personer, 8 piketbussar, flera polisbilar, en ambulans samt räddningstjänsten skulle en massavvisning av 50 irakiska kurder utvisas från Göteborg till Bagdad. Detta är den största massutvisningen i Sveriges historia. Asylrörelsen fanns på plats för att försöka stoppa utvisningen.

Sent på onsdagskvällen möttes Asylrörelsen och Ingen Människa är Illegal av uppgifterna om utvisningarna och påbörjade genast en mobilisering. Man hade fått veta att utvisningen skulle ske kl 05.00 på morgonen. Redan kl 04.00 var de första demonstranterna på plats för att stoppa avvisningen. En halvtimma senare var 50 personer samlade. Polis på plats hade räknat med protester efter att fem utvisningar redan stoppats vid förvaret i Göteborg. Den massiva polisstyrkan bestod av poliser från såväl Göteborg som Stockholm.

dsc01616

Bilar påväg mot förvaret stoppades för att hindra en större blockad. Hela området runt Migrationsverket och flyktingförvaret spärrades av. För alla som korsade bandet hotades om omhändertagande. Det var tydligt att polisen denna gång fast beslutat sig att genomföra avvisningarna. Denna poliskomendering visar ytterligare hur Sverige i och med sin EU anpassning använder allt våldsammare metoder i utvisandet av flyktingar. Demonstranterna börjar att blockera vägen med sig själva och tre bilar. En polisman går fram till en kvinna som kör en av bilarna, denna polisman som känns igen för att ha varit hårdhänt mot antirasister vid tidigare protester hotar kvinnan i bilen med att säga ”Om du inte flyttar på bilen kan jag skjuta dig”. Bilen flyttas senare. En JO anmälan är gjord mot polisen som också startat en internundersökning mot polismannen.

09

Här syns polismannen vid ett annat tillfälle i Brunnsparken efter att ha vevat batong mot fredliga antirasister

In till förvaret kommer nu en inhyrd lokaltrafikbuss med plats för 50 personer. Från Sagåsens flyktingförläggning ska 17 kurder transporteras till flygplatsen. Där ska ytterligare flyktingar som flygits från Stockholm föras på det chartrade planet som tar dem till Bagdad. Till detta ska två familjer från Jönköping och några personer från Halland läggas till.

– Vi försökte stoppa bussen när den kom körande, men polisen gick våldsamt in. Med tanke på att det var två poliser per demonstrant så hade vi ingen chans att lyckas med blockaden och stoppa utvisningen, säger Stefan Berg medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.

Detta konstateras senare av polisen till GP samma dag ”Det har gått bra. Vid demonstrationen på Sagåsen fick vi ta till våld för att flytta på folk. ”Det har vi rätt till.” Polisen försvarar sitt agerande med att flyktingarna inte ville lämna landet frivilligt efter Migrationsverkets och domstolens beslut och att de då tar över. Att flyktingar inte frivilligt återvänder till Irak beror på att landet, oavsett vad den svenska regeringen beslutat, befinner sig i en väpnad konflikt där det bara i januari i år dött 300 civila personer, varje dag dör 5 personer av bilbomer. Över 2,5 miljoner irakier lever som internflyktingar.

deport-5

Alla poliser på plats var inte nöjda med agerandet. Två poliser valde att gå undan gråtande efter Offensivs frågor om hur det känndes att utvisa familjer och ungdomar till ett krigshärjat land som Irak.

När blockaden vid förvaret misslyckats åkte de 50 demonstranterna från Rättvisepartiet Socialisterna, Ingen Illegal, Iranska flyktingars riksorganisation som tillsammans utgör Asylrörelsen gemensamt till landvetter för att protestera.

En stor banderoll hängs ned ovanför incheckningen med texten ”Stoppa Depaortationerna” och i megafon informerar demonstranterna passagerare om vad som sker genom att låsas vara flygplatsens högtalarsystem, ”Landvetter informerar, just nu pågår en massutvisning av irakiska kurder till Bagdad. Landvetter uppmanar samtliga till lugn, det är inte ni som utvisas. Landvetter uppmanar passagerare att bortse från att dessa riskerar döden” ropades ut och fick stor uppmärksamhet.

dsc01621

Polisen som inte ville ha en scen inne på flygplatsen valde att inte ingripa. När det chartrade planet lyfte klockan 9.45 avslutades aktionen som inte lyckats stoppa utvisningarna. De anhöriga till de utvisade syntes gråta vid fönstrena, med händerna trykta mot rutorna när de ser planet lyfta. Svenska myndigheter har återigen slagit familjer i pillror.

Bland de sörjande fanns Diana Joel, 20 år,som skulle gifta sig i januari som nu förlorat sin fästman, två dagar innan bröloppet tog polisen honom. Vissa av de utvisade hade jobb, andra familj, några hade vistats i Sverige i över nio år.

– Vi gjorde allt vi kunde men det räckte inte, men vi fortsätter kämpa, vi har visat att vi inte ger oss, säger Cattis Laska från ingen Människa är illegal.

När de 50 flyktingarna förs ombord på planet görs detta i handbojor. De har också meddelats att om de försöker att göra motstånd så kommer de att spännas fast på bår. För att säkerställa ordningen på planet där de 50 som utvisades befann sig så fanns 100 personer från kriminalvårdens transporttjänst, alltså två man per utvisad person. Dessutom fanns ett stort antal poliser för överlämnandet till de irakiska myndigheterna. Samt poliser beväpnade med pepparspray och batonger för att säkerställa ordningen på planet.

dsc01619

Vad kalaset kostar vill inte polisen meddela till Offensiv. Men polisens presstalesman Björn Blixter konstaterar att han aldrig varit med om något så omfattande. Till Aftonbladet har dock prisuppgifter lämnats och utvisningen kostade 1,4 miljoner kronor. Till Aftonbladet har man också lämnat uppgifter om att detta var en provresa. Ytterligare 5 000 kan komma att utvisas på samma sätt till Irak. Sverige har tecknat ett tio års kontrakt med ett Estniskt flygbolag för att genomföra utvisningarna. Asylrörelsens utvärdering från denna aktion är att polisen lärt sig våra metoder och därför ändrat sina. Därför är lärdomen att blockaderna framförallt måste vara större och engagera fler, men också att diskussioner om hur blockader i framtiden ska genomföras startas. Asylrörelsen kommer fortsätta kämpa tillsamman med andra tills dess att asylrätten återinförts.

Kristofer Lundberg

länk till GT artikel

länk till AB artikel

länk till GP artikel

länk till GF artikel

SR Borås

SR Göteborg 1

SR Göteborg 2

SR Göteborg 3

SR Göteborg 4

En reaktion på ”50 kurder utvisade från Göteborg till Bagdad

  1. Pingback: Demonstration i Malmö: Försvara asylrätten « Rättvisepartiet Socialisterna Malmö/Lund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.