Massblockad stoppade nazisttorgmöte i Göteborg

I lördags stoppades nazistis-ka smr:s (svenska motståndsrörelsens) torgmöte och flygbladsutdelning i centrala Göteborg av hundratals antinazister. Det var efter en nära fyra timmar lång demonstration och en timmes blockad som nazisterna,

med skydd av polisen, lämnade Brunnsparken.

Det var kl 13.00 som ett tjugotal nazister med fanor dök upp i centrala Göteborg. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna som sålde Offensiv en bit bort agerade direkt och började samla allmänheten för en protest. Nazisterna hetsade i sina tal mot invandrare och uttryckte sitt hat mot kommunister. I deras flygblad stod att ”Vi är svurna fiender till rasblandning, främlingsinvasion och mångkul­tur” och ”Främlingarna ska skickas tillbaka”.

I samband med smr:s tidigare torgmöten i Göteborg har flera personer misshandlats och knivskurits. Även i Stockholm knivhöggs en man i nack­en vid ett av deras torgmöten.
Nazisternas samlingar är ingen opinionsyttring som vissa borgare påstår, utan förberedelse till våld. Detta framgick tydligt efter bara några minuter när smr i megafon skanderade ”Döda dom röda” och ”Sverige åt svenskarna”.
Nazisternas hot fick allt fler att ansluta sig till protesten. Nazisterna öv­eröstes av burop och talkörer som ”Inga nazister på våra gator”. Som mest deltog över 800 personer samtidigt och över tusen om man ska räkna alla som deltog någon gång under den över fyra timmar långa protesten.

Trots nazisternas heilande
, hets mot folkgrupp och olaga hot, samt  fle­ra utfall mot församlade antirasister och attacker mot förbipasserande, lät polisen nazisternas möte fortgå. Då beslöt sig antirasisterna för att själva stoppa torgmötet. Flera hundra personer omringade Brunnsparken och blockerade nazisterna. Nazister­na isolerades och överröstades av talkörer. Vid flera tillfällen förekom det att enstaka poliser attackerade fredliga antirasister och demonstrationen fick försvara sig. Men de kunde inte gå så hårt fram som de brukar då protesten bestod av ”vanligt folk”, vilket var styrkan i protesten.

Efter en timmes blockad där över 400 personer deltog valde polisen, efter misslyckade försök att stoppa antirasisterna, att bussa iväg nazister­na. När polisen skulle eskortera nazis­terna till en inhyrd buss gjorde na- zisterna en sista attack som riktades mot en medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. Han fick ta emot tre slag och ett antal sparkar när han föll till backen. Polisen ingrep inte.

Vad lördagens protest kanske mest visade var att man inte kan överlämna kampen mot nazism till polisen. De hade vid flera tillfällen om de önskat kunnat ingripa mot nazisterna, men de valde att låta bli.

Detta var en stor seger för antirasismen och visar att nazisterna kan stoppas, om man mobiliserar så många som möjligt. Omkring 200 personer dansade i Brunnsparken när nazisterna försvann under talkörer som ”Kampen fortsätter – nazismen ska stoppas”.

RS Göteborg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.