Iran: För en socialistisk republik

För ett demokratiskt och socialistiskt Iran Den 11 februari, på årsdagen av den iranska revolutionen 1979 ,trotsar Ir­ans arbetare och unga på nytt på regimens våld och terror. Trots stigande dödsoffer och regimens allt mer desperata försök att hål­la sig kvar vid makten fortsätter massprotesterna i Iran. Demonstrationerna i slutet av decem­ber i fjol var de största sedan i juni, då upp till tre miljoner deltog mot president Ahmadinejads valfusk.

Under trycket av heroisk masskamp har splittringen inom den härskande klassen ökat. Av rädsla för rörelsens radikalisering har staten tillsammans med väpnade islamistiska grupper försökt stoppa rörelsen med våld och repression. Men regimen har inte lyckats. Snarare har effekten blivit den motsatta. Beslutsamheten har ökat och kampen har trappats upp. Även ”reformfalangen”, liksom politikerna i Väst, överraskades av protestviljan och det kokande missnöjet.

Gemensamt fruktar de att massorna samlas för att svepa un­dan regimen. Det var massornas kamp som fällde shahen. Men revolutionen kidnappades och krossades i blod av reaktionära islamister. Idag är det en ny generation arbetare och unga som står i spetsen för massrörelsen. Strejkerna blir allt fler och steg har tagits mot att återbygga Irans arbetarrörerelse. Arbetare på olika arbetsplatser har inlett samarbete, till exempel bil- och stålarbetare. En grupp som kallar sig socialistiska arbetare har genomfört manifestationer på gatorna, en dialog med alla som gått förbi, vid nio tillfällen i olika städer.

Studenterna har också medvetet sökt samarbete med arbetargrupper. Den nya revolutionen i Iran är dock bara i sin början. För att ta masskampen till en ny och högre nivå krävs det att arbetarklassen, studenterna och de fattiga tar steg mot att organisera sig som en självständig kraft med stora strejker och andra massaktioner. Omedelbart står kampen för demokrati i förgrunden, men bara en socialistisk revolution kan garantera demokratiska fri- och rättigheter. För att politiskt och militärt besegra de styrande i dagens Iran behöver massorna förenas i demokratiska organisationer med säte i varje större bostadsområde, på arbetsplatser och universitet. Massornas självständiga organisering och kamp ut­gör grunden till ett nytt Ir­an – ett demokratiskt och socialistiskt Iran.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.